Depresivna medijska slika Jugoistočne Evrope

Ова се оценките кои можеле да се чујат минатиот викенд во Белградскиот Media Centar, каде по трет пат се одржува регионален состанок на независните новинари во организација на Независното здружение на новинари од Србија (NUNS) и Меѓународната федерација на новинари (IFJ).

Ako bi se tražio zajednički imenitelj koji povezuje zemlje bivše SFRJ, ali i ostale države koje prolaze kroz tranzicione procese, očiju uprtih u Evropsku uniju, onda je to svakako medijska slika. Na osnovu stanja u medijima uočljive su dodirne tačke između, na primer, Slovenije, ravnopravnog člana Evropske unije, i ostalih zemalja Jugoistočne Evrope koje sa nestrpljenjem očekuju poziv iz Brisela. Bilo da je reč o uređenosti medijske scene, uticaju vlasti i politike ili materijalnom položaju novinara, a naročito onih bez stalnog angažmana – frilensera – stiče se utisak da su u Jugoistočnoj Evropi uprkos načelnom prihvatanju evropskih standarda, na snazi duboko ukorenjena balkanska pravila.

Српскиот Danas пренесува делови од дискусиите и констатациите од овој состанок:

Црна Гора
Na sve strane se pokreću novinarski kursevi, male i velike novinarske škole u kojima, manje-više, nastaju brigade nedoučenih novinara sumnjive pismenosti, a novinarski kodeksi postoje samo na papiru, objašnjava stanje u crnogorskim medijima Živorad Tasić, slobodni novinar iz Podgorice.

Словенија
Činjenica da je u Sloveniji devedesetih došlo do ogromnog povećanja broja medija, kao uostalom i u svim bivšim jugoslovenskim republikama, uticala je na to da je Međunarodna federacija novinara u svom izveštaju iz 2003. godine situaciju u Sloveniji ocenila kao veoma zabrinjavajuću.

Македонија
Slično kao i u Makedoniji u kojoj je i posle podele frekvencija sa radom nastavila većina radio i TV stanica koje nisu dobile svoje frekvencije, Slovenija sa dva miliona stanovnika trenutno ima 90 radijskih programa.

Република Српска
Najteža situacija je, bar kako tvrde Jelena Rožić i Miloš Šolaja, u Republici Srpskoj. Angažovanje studenata žurnalistike pod firmom probnog rada, najčešće bez ikakve ili uz minimalnu novčanu nadoknadu, posle čega poslodavac prekida dalju saradnju i angažuje nove studente, u Republici Srpskoj je primilo razmere nepisanog pravila među medijskim poslodavcima.

Хрватска
. U medijima sa većinskim inostranim kapitalom stanje je nešto bolje s obzirom da postoje kolektivni ugovori. Međutim, i inostrani investitori sve više poprimaju manire domaćih poslodavaca, pa kako ovi pronalaze rupe u zakonu tako se i oni ponašaju, i moram priznati da im to poprilično dobro ide, ističe Zdravka Sever iz Sindikata novinara Hrvatske.

Ова се извадоци од текстот објавен во Danas со наслов Neuništiva balkanska pravila, таму ќе најдете повеќе детали за медиумската ситуација во регионов.

Technorati Tags: , , , , , , , , , , , .

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.