Кого ангажирате да се грижи за вашиот бренд на социјалните медиуми?

Конечно, завршив со читање на „Thank You Economy” на Gary Vaynerchuk, не дека е голема или тешка за читање, баш напротив, ама ете не успеав да спојам неколку часови во серија па се развлече. Како и да е, книгата добива топла препорака за читање. Изобилува со одлични делови и делови кои мора да се маркиаат и запомнат. Секако убаво е што почна да се зборува за нешто повеќе од Социјални медиуми затоа што тие се само манифестацијата на вистинските промени кои треба да се случат (или веќе се случиле) во самите компании, односно во нината компаниска култура.

Еден дел особено ми се виде провокативен за дискусија па решив да го споделам:

Ninety-five percent of the worst social media engagement I’ve seen was produced by PR companies that were hired to manage a brand’s profiles, pages, or blogs. Please, companies, stop hiring PR firms to do your community management. PR is in the push business; they send out press releases and book appearances and work B2B. They’re used to talking with editors, writers, and producers, not the public. They have no idea what’s going on in the trenches, and they’re awkward and shaky when they try to go there. The only reason PR claims they can do it is because they see which way the wind is blowing, and it’s not toward them. They’ll say anything to avoid losing your business. The ad agencies do a better job than the PR companies, because they are in the business of thinking about what the consumer wants, but ideally, try to hire people internally for this job. Select the employees who know your business well, and care about it as much as you do, and can demonstrate quick, creative thinking, flexibility, and compassion. Those are the people you want representing your brand to the masses. If you don’t feel as though you have the knowledge in-house, hire a company to get the ball rolling and train your staff, then hand the reins off to your team.

Прашање е дали констатацијава на Гери важи и за МК? Кој и со кое знаење во МК се грижи за т.н. social media engagement? И секако според тебе кој би требало да се грижи?

Примери (најчесто негативни) има од време на време, но што е со позитивните? Каде се тие? Имаш некој на ум? Сподели!

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.