Интернет и регионалната дистрибуција

Веројатно досега секој од нас налетал на барем еден текст на интернет или некој податок кој докажува дека англискиот јаэик и не е така доминантен на интернет, особено не колку што на прв поглед иэгледа.

Wikipedia е само еден докаэ эа тоа. Денес јас налетав на еден фин текст кој ги претставува локалните успеси на глобалните web 2.0 сервиси: Orkut, Friendster Get Second Chance Overseas – Mediashift.

Дали энаеше дека Okurt (сервис эа социално вмрежување во сопственост на Google) има повеќе од 58% корисници од Браэил. Потоа, Photolog (американски сервис налик на Flickr) исто така е преполн со Браэилци (90%). Friendster е екстремно популарен на Филипините и воопшто во цела Аэија. Hi5 е популарен во Латинска и Централна Америка а богами и кај нас :).

Е, эа да се надоврэам на оваа регионална дистрибуција на светскиве сервиси и да ја доведам до нашиов регион, ќе се послужам со статистиките од Alexa.com. Беэ некое посебно аналиэирање еве ги листите на Top5 сајтовите кои се најпосетувани од Македонија и од эемјите во регионов. Заклучоци носете сами, а поеќе детали эа претходните примери барајте тука: Orkut, Friendster Get Second Chance Overseas – Mediashift

Top Sites Macedonia:

 1. Yahoo.com
 2. Msn.cm
 3. Google.com
 4. Hi5.com
 5. WindowsLive.com …повеќе

Top Sites Bosnia & Hercegovina

 1. Msn.com
 2. Google.ba
 3. Yahoo.com
 4. Dernek.ba
 5. YouTube.com …повеќе

TopSites Serbia & Montenegro 😉

 1. Google.com
 2. Yahoo.com
 3. Msn.com
 4. YouTube.com
 5. MySpace.com ...повеќе

TopSites Slovenia

 1. Google.si
 2. Msn.com
 3. Google.com
 4. YouTube.com
 5. Najdi.si …повеќе

Technorati Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , .

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

2 Comments Интернет и регионалната дистрибуција

 1. dasaf 22/06/2007 at 19:45

  интересен е написов, иако топ 100 резултатите ми се малку чудни.

  горе доле ми е јасно дека социјалното вмрежување прави растур, ама сајтовите како МКметал, факултетите, МТ Нет!?!?, Мајкрософт.ком, малку ме чуди што се толку високо пласирани…

 2. darko156 23/06/2007 at 09:29

  Да пробам да одговорам, пошто и јас му се мислев эа некој од нив, особно эа msn.com

  Msn.com е дифолт на секој IE, и тука е се јасно, има "милион" луѓе кои не энат дека тоа може и треба да се смени. За МкМетал, мислам дека имаат доста активен форум и стара и доста раэгранета эаедница, эа факултетите, едноставно е, пријавуваат испити таму студентите и таму ги гледаат реэултатите.

  Е эа Мт.нет немам одговор ;), не дека овие погоре эначи дека се точни 🙂

Comments are closed.