G24 – преземи, испечати, читај

Нова форма на здружување на печатените и онлајн медиумите. Не станува збор за некоја тешка филозофија. Едноставно весниците објавуваат дополнување на своето печатено дневно издание на интернет во форма на PDF.

Први на ваков потег се одличи Шпанскиот El Pais кој започна с војот сајт да го објавува изданието наречено 24 часа или во оригинал 24 Horas

El Pais has come a long way from once being a fully paid-for subscription site. Now, after opening up to all readers as of May 2005, it has launched a constantly updated Internet supplement that can be downloaded in PDF format and printed by the reader. …повеќе

Пред неколку дена на сличен ваков потег се одлучи и Англискиот Guardian. Тие некаде кон крајот на ова лето на интернет ќе започнат да објавуваат додатокот наречен G24. 8-12 страници, pdf документ кој ќе биде обновуван секој 15 мин, ќе може да се симне од сајтот на Guardina и да се ипринта во А4 формат. …повеќе

The Guardian hopes the service will to appeal to lunchtime and evening commuters wanting a live print-based update of the day’s events.”G24 will be yet another way for Guardian readers to consume their paper,” said Alan Rusbridger, the editor of the Guardian.

“Increasingly, readers are demanding editorial content tailored to the time and place of their choosing, rather than to artificial deadlines dictated by old print production schedules.

“G24 – which will draw heavily on the continuously updated website – will be a perfect quick read for the journey to work, or home in the evening.”

Во Македонија овие работи се тотално непознати, кај нас треба да умре претседателот или да се лучи војна за време на избори за да има второ издание, па оттаму и целиот концепт за дополнувања е малку непознат.

Но од друга страна на овој начин, дополнувањата се поефтини и полесни за изведување, не е лошо да се подразмисли на оваа тема а?

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.