141 #ПрегледВоПеток – Дезинформации, Instagram updates и Identity crisis

Добро утро од мене и читнете нешто интересно додека пиете кафенце. 🙂

Дезинформациите се шират побрзо и од добрата вест

Короната беше последица од 5G, после тоа чипираа со вакцините и така..се тоа си има некаква поврзаност. Нешто ново и непознато, рекла казала муабети и човештвото е во бунило. Според Сеад Џигал, предавач на Меѓународниот балкански универзитет во Скопје, стравот од технологија или “технофобија” воопшто не е новапојава и доста вистинска. Води потекло уште од 18 век во Европа, кога најголемите непријатели на човекот биле новите машини кои им ги зеле работните места. Кога лани 5G-технологијата го вознемири човештвото, научниците се обидуваа да се борат со дезинформациите и со факти аргументираа дека новата технологија не е опасна.

Луѓето најчесто се плашат од нештата што не ги разбираат. Во ред е да се плашите од нешто што го разбирате, тоа е вродена реакција што еволуцијата ја вградила во нас, корисна е. Кога станува збор за 5Г, многу луѓе зборуваат за зрачење, а кога ќе ги прашате што е тоа, често не знаат да одговорат, не знаат дека секое тело зрачи. Зрачењето може да биде и добро за нас и досега сме го користеле и за добри нешта, како, на пример, во лекувањето тумори

објаснува Д-р. Ивица Пулјак поранешен редовен професор по физика на факултеот за електротехника,машинство и бродоградба во Сплит.

Инстаграм со опција за постирање од Desktop и пренасочување на контент форматот

Инстаграм има тест период за корисниците да може да постират од Desktop апликацијата. Кај некои корисници се појавува плусчето на горниот дел од апликацијата, и им дозволува да споделувааат слики или видеа од нивниот компјутер.

Од друга страна пак шефот на Инстаграм Adam Mosseri, вели дека Инстаграм повеќе не е место за споделување слики и дека повеќе треба да се фокусираат на тоа да им нудат на корисниците full-screen experience. Во превод сакаат да станат TikTok.

Норвешка им забранува на инфлуенсерите да постирааат едитирани слики

Норвешка се спротивставува на нереалните стандарди за убавина на социјалните мрежи во обид да се спречи дисморфијата на телото во земјата. Измените и дополнувањата на Законот за маркетинг од 2009 година го прават незаконско споделувањето едитирани слики од нивното тело во промотивни обајви на социјалните мрежи, без да напоменат дека сликата претрпела измени. Дали можеби ова ќе се прошири понатаму и какви реперкусии ќе има на нашите инфлуенсерки кои рекламираат козметика за лице нашминкани останува да видиме 😉.

Бонус линкови

До следно читање. 🙂

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.