Нашите компании не знаат да заработат на интернет

Одлично интевју со Драган Варагиќ. Насловов додуша не се однесува за Македонија, ама и те како е апликативен. Може да се рече дека е 102,3% апликативен.

Интервјуто е обајвено на Biznis, подолу е едно “топ” прашање и исто таков одговор, браво Драган. Одлично  интервју.

Da li je čest slučaj da se dizajnom i efektima „ubijaju” suština i sadržaj, a što bi neki rekli, ponekada i prikriva prostota?

– Veoma je česta pojava u praksi kreiranja veb sajtova, da kad kompanija odluči da kreira onlajn prezentaciju, bez obzira na priznanje da nadležni u firmi ne znaju puno o tome, ipak su oni ti koji diktiraju šta i kako treba da se pravi, jer su tako videli na drugim mestima. Pitanje je šta je merilo u tim „gledanjima”, jer je pravilo da se sajt ne pravi za „gazde” već za korisnike sajta i za zaposlene koji će raditi na tom sajtu. I u svetu i kod nas ova pravila se veoma često zapostavljaju. I za ovu pojavu ima puno opravdanja – veoma je teško prihvatiti nekome ko je uspešan u poslu (vlasnik firme) da priča sa nekim „klincem” kojeg uopšte ne razume. U ovakvim slučajevima sujete, stvaraju se najgora rešenja veb sajta.

Zbog straha da će onaj ko radi veb sajt „pokrasti” firmu, jer ne znaju da li kupuju „fiću”, opel vektru staru šest godina, ili novi mercedes, tada se obično ide na trgovinu tipa „Ja bih jaguara za cenu fiće”.

Na žalost, živimo u vremenu u kojem pojavni oblik ima veću „prođu” od sadržaja (suštine), a na internetu sadržaj donosi uspeh, gde je dizajn ipak samo „pakovanje”. Daću jedan savet: nemojte davati da vam sajt prave „kreativci”, već one firme koje imaju za reference uspešne sajtove koji prodaju proizvode, usluge, imidž.

На следниов дел, додади на секој број година +3 за да се добие Македонија, вака од-окативно

 Kada se Srbija uporedi u tom kontekstu sa okruženjem, kasnimo za Hrvatskom oko dve godine, za Mađarskom i Slovenijom oko pet godina, za Bugarskom i Rumunijom oko tri godine, a za Velikom Britanijom oko devet godina. Sve razvijenije države bile su u stadijumu razvoja u kojem smo sada mi, i to je razlog zašto sve veći broj kompanija iz tih zemalja kupuje kvalitetne domaće onlajn projekte, ili kreiraju svoje onlajn servise u Srbiji – znaju šta ovde sledi. To će se u narednom periodu samo intenzivirati, bez obzira na kvalitet dosadašnjeg negativnog „upliva” države. Država može značajno da utiče na kvalitet razvoja interneta u Srbiji, ali… videćemo.

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

4 Comments Нашите компании не знаат да заработат на интернет

  1. Jovan 11/07/2008 at 14:31

    Одлично кажано.

  2. Darko Buldioski 12/07/2008 at 11:33

    Кратко и јасно, од двајцата 🙂

  3. Perlengkapan bayi 21/11/2012 at 06:34

    Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is excellent, as well as the content!. Thanks For Your article about Нашите компании не знаат да заработат на интернет | К О М У Н И К А Ц И И .

Comments are closed.