Media & Marketing Blog

Зошто мажите не гледаат сапуници?

Соочени со податоците дека сè повеќе жени гледаат фудбал, и други „машки“ спортови (и акциони тортури од типот „Умри машки“), и со тоа полека, но сигурно, ги уриваат бариерите помеѓу класичните типови на публика, (o)станува интересен/чуден податокот дека мажите сè уште стојат цврсто на своите гледачки стојалишта и „упорно“ одбиваат да се еманципираат медиумски и да ги прифатат „женските“ жанрови. Не знам какви се податоците за гледаноста на „Опра“ низ ваква призма, но за сапуниците (или поточно теленовелите и кро-пуниците во нашиот локален случај) со сигурност може да се каже дека остануваат цетињска тврдина на женската публика која мажите изгледа немаат некаков интерес да ја освојуваат.

Но, ова чудење може да биде чувство само за некој отуѓен објективен и неутрален истражувач, додека на нас останатите (мажи) ни останува сосема јасно дека нема нешто скоро да се случи некаква промена на овој план. Останува тогаш прашањето зошто? Што е тоа што ги прави сапуниците толку неприфатливи за мажите?

1

Дали е тоа заради доминацијата на плачење, солзи, расправање, озборување, неконтролирани емоции, женски сплетки и слично?

Дали е заради тоа што сапуниците премногу се сродни со љубовните романчиња кои се читаа во екс-ју времињата?

Или е едноставно од фројдовски стравови од злобните тешти со кои изобилуваат сапуниците? Или е тоа од помислата дека сè мора да заврши со брак?

Дали генијалната идеја за спојување на фудбал и сапуници ќе смени нешто на овој план? Тешко 🙁

Мислам дека зад сето ова стои една едноставна (можна 🙂 причина поради која „машкиот ум“ никако не може да ги свари сапуниците и да ги прифати пријатни за гледање. За што станува збор? Според машкиот ум, на пример, поенатата на акционите филмови е да има многу акција (тепање, скокање, бркање, и слично) што режисерите им го испорачуваат обилно. Поентата на фудбалот се головите, па што повеќе голови, толку подобар фудбал.

А што е со сапуниците? Гледано низ машки очи, сè во нив се врти околу сексот, или љубовта со женски речник, а него никаде не може да го „опипате“. Врски, сплетки, расправии, мајки и маќеи, тепачки, солзи, бебиња и други фешти, сè заради секс/љубов, а негде никаде го нема во директна, репрезентативна, форма, така како мажите го разбираат. Неколку страсни гушкања и тоа е тоа, најчесто 🙁

Ова е премногу иритирачки за машката логика на директност, што грубо може да се опише на следниов начин: замислете толпа мажи гледаат фудбал, навиваат, викаат, урлаат, го поздравуваат судијата и неговото семејство, се вжештува атмосферата и оди коментар: влегува Пандев во шеснаесетникот, го минува последниот одбранбен играч, сам е пред голманот и, и, и…опс! Се прекинува преносот и сликата се префрла на следната акција на противникот на спротивната страна од теренот! Несфатливо, па кjј би гледал таков фудбал? Со други зборови сапуниците се како фудбал без голови за мажите, преееемногу индиректни.

26 коментари на “Зошто мажите не гледаат сапуници?”

 1. sead93

  Пријателе фала, јас прво као сакав нешто поаналитички да го срочам со линкови до анализи, ама чувствувам дека некако вистинските одговори на поставените прашања се далеку поедноставни, па отидов на ваква варијанта. Фала уште еднаш.

 2. darko156

  Ама и постов ти е ко сапуница, почнува од околу, кружи кружи и на крај, бап Гоооооооооол.

  изненадувачки, го руши познатиот концепт на свадба во последната епизода.

  А видиш, може и тоа да е клучот, во секоја последна епизода да нема свадба него последната епизода да биде финалето на Копа америка, Бразил Аргентина 3:0 🙂

  Закон пост.

 3. GoodBytes

  Дали тоа значи дека гледање пенали може да се спореди со порно (сапорница)? 🙂

 4. sead93

  А ова од GoodBytes е интересно гледање на темава :))

 5. Eldina

  Kao prvo mislim da me ne prestajes iznenađivati,a kao drugo mislim da bi se iznenadio koliko zena ipak ne gleda sapunice 🙂

  Vrlo dobro u svakom slucaju

 6. Ramona

  Nemam zbotovi za ovoj Film zakon e:D:d

 7. Napster

  Brat vo pravo si so sapunicive. Treba da potpisame peticija protiv niv i da dostavime do televiziite sto gi emitiraat za da prestanat.

 8. emilija

  cielo te amo muco

  deskribame en mi e-mail i ke su CD ke esta en el MACEDONIJA.te kero muco.M WAAAAAAAAAAA (F)

 9. emilija

  perdon marija emilia attitas no(cielo) tengo mi hi5 i de mi ermana . kis

 10. marija

  hola !

  emilia te quiero mucho.estsas muy presioasa

  como y todos teen angeles mucho besooooooooos

 11. aldana micaela

  HOLA YO ME LLAMO ALDANA MICAELA BARBOZA TELLO

  EMILIA: SOS UNA CHICA MUY LINDA DIVERTIDA Y HERMOSA A MI ME ENCANTARIA CONOCERTE .

  NICO VASQUE: SOS RE LINDO VOS Y EMILIA HACEN UNA BUENA PAREJA EN CASI ANGELES A MI ME ENCANTARIA CONOCERTE.

  LOS KIERO MUCHO.

  ALDANA MICAELA BARBOZA TELLO.

  EMILIA

  Y

  NICOLAS

Коментарите се затворени.