Symbolic 1€ for the director

Каде е вистинската вредност? И кој би требало да биде најсовесен за неа?

Деновиве видео сервисот Dailymotion (налик на YouTube) изгуби еден процес во француските судови.

(Mashable) A Paris court has deemed Dailymotion’s involvement unlawful, as a clip from French indie film “Joyeux Noel” was found on the site. Dailymotion was order to pay the director, Christian Carion, EUR 1 (for symbolic purposes), while producers, Nord-Ouest received $17,914 and distributors UGC got $13,780 in damages. The site was also ordered to publish the full ruling on its website for eight days, and to also remove the clip, effective immediately.

Срамота е како авторот, во овој случај режисер се поставува како најмалку оштетен, а најмногу се обесштетени издавачите и дистрибутерите. Срамота.

На едно предавање, еден студент од прва година ме праша (со мене беше и Филип) зошто би креирал соджина за беспари? Се обидовме да му ја доловиме сликата на студентот, морам да признаам Филип доста помогна, и на крај сепак не бев убеден дека тој ги прифати нашите логики, и си замина дома со идејата дека ние сме: 1. Лажговци кои не му ја кажуваат целата вистина или 2. Будали кои работат за ништо.

Не знам дали ќе успеам да го доведам овој пример во контекст, но следниот пат кога ќе треба да одговорам на некое вакво прашање ќе се обидам да го искористам овој пример, за да илустрирам на кој поединци што им е важно во животот, и дека не им се на сите парите во преден план.

Technorati Tags: , , , , .

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

6 Comments Symbolic 1€ for the director

  1. Jovan 18/07/2007 at 20:21

    Мене ми изгледате повеќе како за 1). 🙂 Не му кажавте колку дивидента добивате од телеком за да ги лажете луѓето да трошат гигабајти. :)))

Comments are closed.