Медиумска паника

Концептот на реалност кој медиумите го промовираат и го испраќаат низ медиумските содржини е секогаш во директна опозиција со состојба на статус кво. Текот на „критични“ информации до публиката мора да продолжи без разлика дали валидни информации и настани има или нема. Една од стратегиите на справување на медиумите со исконскиот непријател, статус кво-то, е „паничарењето“ односно драматизирање на настани, ситуации, можни ситуации, опасности, и слично. Феноменот обично се нарекува „медиумска паника“ која се засновува на подложноста на публиката кон „колективно опсесивно однесување“ или „колективна хистерија“.

Се разбира американските медиуми се највешти во тоа, како што беше евидентно во скорешниот случај со уривањето на мостот во Минепаолис, но и на овој извештај 🙂

Millions of eyewitnesses watched in stunned horror Tuesday as light emptied from the sky, plunging the U.S. and neighboring countries into darkness. As the hours progressed, conditions only worsened. At approximately 4:20 p.m. EST, the sun began to lower from its position in the sky in a westward trajectory, eventually disappearing below the horizon. Reports of this global emergency continued to file in from across the continent until 5:46 p.m. PST, when the entire North American mainland was officially declared dark. As the phenomenon hit New York, millions of motorists were forced to use their headlights to navigate through the blackness.

Darkness victims describe hunger pangs, lassitude, and a slow but steady loss of energy, forcing many to lie down. As many as two-thirds of those believed afflicted have fallen into a state of total unconsciousness.

Many parents report that their younger children have been troubled, even terrified, by the deep darkness. To help allay such fears, some parents are using an artificial light source in the hallway or bedroom.

Според многумина ваквото однесување и функционирање на медиумите има главна задача да биде инструмент во стратегии на контрола на населениоето преку страв.

Како и да е и нашите медиуми се прилично навежбани за вакви операции, а за пример една статија за дождовите кои го „погодија“ регионов:

Од завчера на пладне до вчераутро, цела северна Грција беше зафатена од големо невреме проследено со силен дожд и ветер, кои носеа се пред себе и го парализираа речиси целиот регион (мислам дека немаше застој во ниту еден вид на сообраќај, надвор од Грција, инаку тоа сигурно ќе беше наведено). д туристичките места во сверниот дел на Егејот, пред се од Халкидики, туристите почнале да бегаат, а паника го зафати и локалното население (значи ако е густо, најдобро знае домашното население, да не испадне дека само туристите се паничари). Во Солун и целата регија облаците се спуштија до земја, што предизвика затворање на аеродромот и пренасочување на десет авиони од меѓународниот аеродром во Солун кон Атина и Кавала (Облаците се спуштија до земја?!? Белким магла било, или стварно се работи за катаклизма за која не сме свесни?)…итн, итн..

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

1 Comment Медиумска паника

  1. Perlengkapan bayi 21/11/2012 at 06:00

    Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is wonderful, let alone the content!. Thanks For Your article about Медиумска паника | К О М У Н И К А Ц И И .

Comments are closed.