97 #ПрегледВоПеток

Добро утроооооо! Денес е еден од оние денови кога немам што да кажам како вовед, па затоа веднаш ќе преминам на главното. Уживајте во денешниот #ПрегледВоПеток 🙂

Трамп ќе го банира ТiкТок во САД

Минатиот четврток Трамп издаде извршни наредби за забрана на постоење на социјалните мрежни апликации TikTok и WeChat во САД доколку кинеските матични компании не ги продадат во рок од 45 дена.

Во пораката на Трапм се наведува дека TikTok автоматски презема огромни информации од своите корисници, како што се податоците за локацијата и историјата на прелистување и пребарување и со тоа се заканува дека ќе ѝ овозможи на кинеската комунистичка партија пристап до личните и комерцијалните информации на американците – потенцијално дозволувајќи ѝ на Кина да ги следи локациите на вработените во федерални агенции, да гради досиеја за лични информации за уцени и спроведување на корпоративна шпионажа.

За повеќе информации, ќе почекаме. Сè ќе биде јасно. Кога? 15 СЕПТЕМВРИ!

AliExpress ќе го скрати времето за испорака во Европа за 30%

Ви се случило да нарачате нешто од Aliexpress и да заборавите дека воопшто сте го направиле тоа? 😀

Да се надеваме дека новиот воздушен лет, со рута до Кина до Шпанија, ќе го намали времето на испорака.

Најавени се три летови неделно до Мадрид и Лиеж и се тврди дека нарачките ќе пристигнуваат за 10 дена во Европа.

Скамери профитираат од лажни прегледи на Reel

Уште неизлезена (народно кажано) апликацијата, скамерите веќе профитираат со продажба на лажни прегледи на Reels. Апликацијата е кратката форма на видео на Instagram, која беше лансирана на 5 август.

Еден од скамерите изјавил дека тој веќе направил доволно пари од продажба на лажни прегледи за да си дозволи добар автомобил и пристоен дом. WHAAAAAAAT?

Оптимално, купувачот плаќа $5 за 1.000 прегледи и $15 за 1.000 лајкови.

П.с. уживајте додека сè уште не е достапен Reels кај нас.

Microsoft изненадува со нов телефон

Минатата есен, Microsoft ги изненади сите кога го објави Surface Duo. После скоро една година развој, Microsoft конечно е подготвен да го пушти телефонот во продажба. Телефонот изгледа како да е многу повеќе од само гаџет со двоен екран и дава чувство како да се создава сосема нова и возбудлива димензија на смарт телефони.

Моментално е достапен за pre-order и чини $1,400… Кхм! Кој ќе даде волку пари во време на пандемија и светска криза?

Бонус линкови

View this post on Instagram

“From Brand Safety to Brand Suitability” – new cartoon and post on digital advertising https://marketoonist.com/2020/08/brandsuitability.html #marketing #cartoon #marketoon Brand safety has been high on marketers’ agendas since the 2017 YouTube crisis, when some advertisers found their ads next to terrorist videos. Yet the blunt tool response that followed has brought its own problems. Many brands started addressing brand safety with overly broad keyword blacklists that can penalize legitimate content and make it harder to find audiences, limiting reach and engagement. Tracy De Groose, CEO of UK Newsworks described the situation this way: “You might think that the longer the list, which can be feature up to thousands of words, the greater the rigor on it. But that’s not the reality. Innocent phrases are getting impacted by a black-and-white approach to block lists. Therefore, safe content is being redefined as not safe.” Or, as CNN’s Rob Bradley put it, “Keyword blockers are an industry stopper. As it’s gathered more steam it’s gotten out of control.” CNN reports that 50% of news content is being misclassified as unsafe by existing keyword blockers. Recent press coverage of BLM and protests was affected in particular, monetized 57% lower than other news content. The next evolution of digital advertising is a shift from “brand safety” to “brand suitability.” This is a more nuanced approach that puts content in context, rather than just assigning a binary score. It also takes into account that what might be a good placement for one brand may not be a good placement for another. Unilever’s Luis Di Como said, “When we think about brand suitability, the better the definitions that we have for content that is categorized by the platforms, the better choices we have for where we run our ads.”

A post shared by Tom Fishburne (@marketoonist) on

До следниот преглед во петок,

Алекс

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.