Welcome to Medium

Одамна не сме пишувале за некој нов (светски) сервис овде на блогов, во минатото тоа многу почесто го правевме, но сега мислам дека мора да го прекинеме тој пост (не блог-пост).

Пред два дена креаторите на легендарниот Blogger и сега незибежниот Twitter објавија дека започнуваат со нов сервис кој ќе им помогне на интернет корисниците да објавуваат содржина. Досега се покажа дека кога Ev Williams и Biz Stone ќе започнат некоја нова платформа треба да се внимава на истата. Немам намера да раскажувам за нивната нова платформа, ќе си читате.

Се вика Medium и има цел да овозможи поквалитено креирање на нова содржина зошто, како што велат креаторите последниве години се појавија многу алатки кои служат за споделување и реобјавуавње на содржини но ретко има некоја која се обидува да се фокусира на подобрување на квалитетот на содржината. Трк на воведниот текст за да дознаеш детали. А јас подолу ќе извадам само неколку делови од тој текст кој мислам дека се вредни за читање. Делови кои само покажуваат дека за да се направи успешен сервис треба многу повеќе од познавање на програмски јазици. Треба да се познаваат медиумите, да се познава публиката и да се биде визионер.

Lots of services have successfully lowered the bar for sharing information, but there’s been less progress toward raising the quality of what’s produced. While it’s great that you can be a one-person media company, it’d be even better if there were more ways you could work with others. And in many ways, the web is still mimicking print concepts, while not even catching up to it in terms of layout, design, and clarity of experience.

Media is still the “connective tissue of society,” as Clay Shirky eloquently put it. And we think it can be better. Better for creators. Better for consumers. Better for the world.

Truth be told, we’re just starting the journey of figuring out what all that means—and what we’re releasing today is just a sliver of what we’ve figured out.

We believe that good design supports the purpose (not just the appeal) of content, so Medium is diverse in look and feel—ranging from different types of articles to images to, eventually, much more.

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.