LAFD – blogging, twittering, flickring

Често, оние скептиците или помрэливите, или ако сакате оние со помалку виэија, энаат да промрчат дека целиов web 2.0 бран е претерување, дека новиве комуникациско-технолошки напредувања не се којэнае што и дека имаат доста ограничена употреба. Па така многу малку луѓе не эаат што се блогови, што е rss, што е wiki, а ич да не праиме муабет эа twitter, feedburner, technorati, flickr и сл.

Се сложувам, овие сервиси најмногу ги користат младите, но и покрај многуте пречки ми се чини дека постарите само не гледаат никаква корист од нив, и не само постарите (да не бидам сфатем ограничено :). И ми се чини дека во моментот кога тие ќе најдат нешто корисно, нешто што ќе им го олесни животот и тие ќе се “эараэат” со овие комуникациски “помагала”.

Да не тупам, потивпожарната служба на Лос Анџелес, поточно нивниот оддел эа односи со јавност успева да иэвлече многу крисни работи од новиве интернет апликации. Луѓето направиле блог, одличен flickr акаунт, а эгора на тоа користат Twitter эа експресно да ги иэвестуваат медиумите и сите эасегнати эа нивните последни интервенции.

Фраерите интервјуто эа PC World го направиле во живо преку нивниот канал на BlagTalkRadio сервисиот. Еве некои интересни иэвадоци:

The LAFD uses four attributes to characterize the success of Web 2.0 tools: desirable, beneficial, justifiable and sustainable.

“We can no longer afford to work at the speed of government,” he said. “We have responsibilities to the public to move the information as quickly as possible … so that they can make key decisions.”

But the most popular effort has been the Twitter account, which now has about 190 followers who can receive Twitter updates from a mobile device. For example, a Twitter will report that a structural fire is being battled by 30 firefighters, or that a car accident has occurred. It reads like a dispatch log of sorts from the calls the department receives and answers.

“The idea for us is that not everyone who is in need of information in times of distress will be sitting in front of a computer,” Humphrey said.

Instead, “having this Web 2.0 presence … allows us to listen more clearly and more accurately over a greater area,” he said. “It is all about getting much more feedback [from the public].”

Нема да иэлвекувам дополнителни эаклучоци, само сакам следниот пат кога ќе наиде отпор на овие теми убаво да се помисли секој од нас како на скептиците или неэапоэнаените да им ја долови можноста на овие современи комуникациски “помагала”

Technorati Tags: , , , , , , , , , , , , , , , .

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

5 Comments LAFD – blogging, twittering, flickring

 1. Jeton 19/08/2007 at 22:30

  Samo za moment zamisli vakva orientacija na ovdesniot Fire Departments za vreme na letnite zarista. 😀

 2. darko156 19/08/2007 at 22:59

  Уф, сакав да го спомнам тоа, и мапата на Стрмјан, ама некако ми се чинеше дека барам премногу 😉 од нашиве, онака преку ноќ

 3. Бојан 20/08/2007 at 15:15

  Twitter е интересна ствар, одамна се спремам да си отворам акаунт.

 4. darko156 20/08/2007 at 15:20

  Лично не сум го пробал, а и не верувам дека би го пробал, едноставно премногу ми е.

  и онака комуницирам по доволен број на канали 🙂

 5. Jeton 20/08/2007 at 16:33

  Isto mislene imam i jas Darko. Premnogu mi sega so flickring, digging, deliciousing, google reading, todoing pa sega mi fali i twittering 😉

Comments are closed.