Alexa му дала на Вечер

Темава (на Вечер им бил најголем, агејн) е репете, елаборирана од Дарко порано, прилично аргументисано. Да не се лажеме, со Алекса има финта, и не се веродостојни, воопшто. За што се работи? Инсталираш тулбар Алекса, ставаш рифреш на 10 минути, и Алекса ти брои дека за два саати 12 корисници ја посетиле страната на која ти е прелистувачот?!? И сега „рачунајте“ за месец дена колку такви „лажни“ посетители можете да изсимулирате 🙂 Ова е само еден начин, иако постојат редица други на слична основа.

The Alexa toolbar is regarded by many vendors as spyware. Symantec classifies the toolbar as Trackware.[17] McAfee Site Advisor rates the Alexa website as yellow with a warning, “In our tests, we found downloads on this site that some people consider adware, spyware or other potentially unwanted programs,” and the site has 67 user ratings of “Adware, spyware, or viruses”, as of July 2, 2008. The toolbar is detected by McAfee as Adware-Alexa, a “Potentially Unwanted Program”.[18][19] Many other security vendors also detect and remove Alexa software.

Актуелната листа на Алекса на најпосетувани сајтови во МК е следнава (Top Sites Macedonia), која секако не е целосно ирелевантна, напротив, но останува забелешката дека е прилично подложна на „Rating Enlargement“ методи. Се разбира не е работава дали некој го сака или не Вечер, или кој било друг весник, туку е повик на усул и почит на интелигенцијата на јавноста пред да се прогласите себеси за најчитан весник 🙂

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.