Што е тоа плоча?

Подготвувајќи неколку презентации на тема „Нови медиуми“, и како тие се разликуваат од своите претходници, т.н. класични медиуми, обработив едно доста упатно видео (According to Jim, S02Ep25), кое на доста сликовит начин ни покажува како медиумите се менуваат низ времето, и како разни генерации корисници ги чувствуваат тие промени во секојдневието:

Нашата цивилизација ја задржува особеноста да се обидува старите работи да ги објаснува со своите претходници, односно новото да го гледа низ призма на старото. Сепак, едно од поголемите искушенија во ваквиот процес на смена на генерации на медиумите, или медиумски револуции, е во тоа што новите медиуми носат сосем нови правила, не само на употреба и користење, туку и на степенот и квалитетот на кој тие влијаат врз нас како поединци, но и како општество.

Доколку ве заинтригира оваа тема, многу повеќе детали за овој сооднос можете да најдете во предлетното истражување на „PEW Research Center“ насловено како „Разлики помеѓу новите медиуми и традиционалниот печат“. Како тизер за самото истражување приказ на тоа како се разликува фокусирањето на темите во новите и старите медиуми:

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

1 Comment Што е тоа плоча?

  1. Pingback: Tweets that mention Што е тоа плоча? | К О М У Н И К А Ц И И -- Topsy.com

Comments are closed.