Mобинг

Името на Ивана Делиќ Јанковиќ, новинарка од Јагодина, Србија, би требало да се запомни. Се работи за новинарка која храбро се одлучила да не трпи малтретирање и психолошко тормозење на работното место, во весникот „Нови пут“, и издејствувала судска пресуда против малтретирање на работно место (мобинг), веројатно прва од таков вид во регионот, на работно место во медиум:

 U Srbiji doneta prva presuda zbog mobinga. Milovanović, v.d. glavnog i odgovornog urednika nedeljnika “Novi put”, je osuđen zbog toga što je maltretirao novinarku tog lista Ivanu Delić Janković, koja je u julu prošle godine prijavila ceo slučaj policiji. Suđenje je trajalo gotovo pola godine. Ivani Delić Janković, koja u Javnom-informativnom preduzeću “Novi put” radi kao novinarka i urednica sedam godina, Milovanović je govorio da je “glupa, da kupi prnje i tornja se”, te da mu smetaju njen miris, glas, smeh i prisustvo.

Мобинг е термин кој ретко ќе го сретнете низ медиумите во Македонија, а уште поретко во експертските расправи кај нас, како да не постои овој феномен кај нас. Законот за мобинг е една од препораките на ЕУ и е мошне важен како комплементарна регулатива за слободата на медиумите, и средство за заштита од внатрешна цензура во медиумите и автоцензурата кај самите новинари.

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

1 Comment Mобинг

  1. melbourne airport pa 21/11/2012 at 06:19

    Jean de La Fontaine~ It is a double pleasure to deceive the deceiver.

Comments are closed.