19 минути – бесплатен дневен весник во Бугарија

Од почетокот на овој месец и бугарите, т.е. жителите на нивниот главен град Софија си го добија својот прв бесплатен дневен весник: 19 Минути (деветнадесет минути).

Станува збор за издание на издавачката куќа Слава. Весникот е со А4 формат и стандардно за вакви весници ќе се дистрибуира онаму каде има најголема фрекфенција на потенцијални читатели.

Конституцията на нашата държава гарантира свободата на словото, а каква по-голяма свобода от разпространяването на чиста информация до всеки – принц или просяк.
Първи от вкуса на забранения плод вече опитват софиянци. Метрото, големите търговски вериги, летището, гарата, автогарата, оживените места не само в центъра, но и извън него – информацията вече е достъпна за всички.  …Слава

Александър Кръстев, авторот на блогот каде најдов информации за овој весник ја коментира состојбата на печатение изданија во Бугараија:

Предстои да видим дали ще излезе нещо смислено, но всъщност се оказа, че Слава печелят спора между Вестникарска група “България” и Икономедия за безплатно издание. Пазарът у нас е под дълбока лупа за информационни безплатни медии в последните 3 години, но досега никой не се решаваше на най-важната стъпка – пускането на подобен вестник.
Хората на Иво Прокопиев пуснаха ZaGrada.bg, което се сочеше за основна прелюдия към безплатен инфовестник, но българските ВАЦ-ови издания контрираха със заплахи да пуснат конкурентно издание, което не само да конкурира, а да възпрепятства издаването на подобен род медии у нас.

Локално, нашите издавачи застанаа на смо еден бесплатен дневен весник, кој по се изгледа си фати место под сонцето и сега релаксирано се сонча. Како и да е, конкуренција која ќе внесе посвеж концепт насочен кон поразлична целна група секако е добредојдена. Идеи има многу, а и пазаров може да се експлоатира уште малку, барем кога станува збор за печатени медиуми. Кај електронските мислам дека следниве 10 години нема да има простор.

close

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.