100 #ПрегледВоПеток

Стигнавме до 100 #ПрегледВоПеток. Кој примети, примети. Кој не, срам да му е. Ја скокнавме минатата недела затоа што не успеавме да се организираме за јубилејов. Затоа сега сме тука и нема скокање петоци.

Овој преглед го започнавме пред 3 години. Поради редовната пракса да следиме новитети и споделуваме линкови, плус инспирирани од некои други слични вакви прегледи, решивме повторно организирано да споделуваме и ние. За нас ова е одржување на кондиција, дисциплина и секако приказ на тоа што читаме и како размислуваме во @NewMediaMK. Јас како иницијатор на целата приказна денес сум особено горд што прегледот си тече, им значи на луѓето во нашата агенција и најважно од сè, си има своја посветена публика, баш како што блогов си има и си имаше во времето кога беше поактивен.

Торта има денес, не гарантираме дека ќе трае до понеделник. Ако сакате да го вкусите прегледот, бујрум!

Да не мислевте нема линкови да споделиме денес? Таман работа… Ајде.

TikTok, пак!

И додека чекаме да се одлучи Трамп кој ќе биде финалниот датум за конечната разрешница за иднината на TikTok во Америка, ByteDance се трудат максимално да ги освојат симпатиите на медиумите и законодавците затоа што корисниците веќе одамна ги освојуваат со рекордна брзина. Изминативе денови тие креираа виртуелен центар за транспарентност и поканија група новинари на кои им ги објаснија начините на кои функционира ForYou секцијата на нивната исклучително „заразна” апликација.

Нема да прераскажувам, клик: Inside TikTok’s killer algorithm

Eventually the transparency center will be a physical location that invited guests can visit, likely both in Los Angeles and in Washington, DC. The tour will include some novel hands-on activities, such as using the company’s moderation software, called Task Crowdsourcing System, to evaluate dummy posts. Some visitors will also be able to examine the app’s source code directly, TikTok says.

LA28

Интересен пристап избра организаторот на летните олимписки игри во 2028 година, градот Лос Ангелес. Тие решија како дел од дизајнерскиот тим задолжен за логото да вклучат спортисти и познати личности од LA кои воопшто не се дизајнери. Секој од нив, вклучувајќи го и рекордерот Michael Jonson и пејачката Billie Eilish и многу други. Секој од нив го дизајнирал своето A во LA, секој со своја приказна, лична и LA поврзана. Мене ми се допадна концептот, не толку многу дизајните 😀

LinkedIn со нови функции за компаниските страници

Ако сте фанови на LinkedIn и ако се фрустрирате што присуството во име на компанија не е толку корисно таму, еве добра вест. Сервисот додава три нови функции кои треба да ја олеснат и зголемат употребата на компаниските страници. Сега ќе може да ги видите сите кои кликнале да ја следат вашата компанија, да се дружите повеќе со вашите колеги и да „закачите” настани.

Интернет страниците се успоруваат

По којзнае кој пат, сега уште еднаш поддржано со емпириски податоци, се отвора дискусијата дали и покрај значително поголемите интернет брзини, вчитувањето на веб странците денес е поспоро. Еве ги деталите: Is the web getting slower? А еве го и заклучокот.

Websites today run more code and are multiple times larger than websites 10 years ago. Still, I don’t think the mobile web – as experienced by users – has become slower overall.

At the same time, a lot more people now experience the mobile web. This will drag down the overall experience people have with web performance.

SoMo Borac – online edition

Најважната регионална „digital” награда SoMo Borac оваа година нема да се одвива во рамките на Weekend Media Festival во Ровињ како што тоа се случуваше изминативе години, туку ќе биде организиран како онлајн настан. Пријавите се отворени, датумите прилагодени и цените намалени. Спремете ги пријавите и докажете се!

Бонус линкови

View this post on Instagram

“Rise of the Customer Service Bots” – new cartoon and post about the importance of the human factor in customer experience https://marketoonist.com/2020/08/customer-service-bots.html #marketing #cx #cartoon #marketoon This cartoon is dedicated to Comcast, the most recent company to show me how far we have to go before we reach conversational AI that can come close to a human voice. The only thing worse than the Comcast customer service bot that greeted me when trying to resolve a technical issue was having to have identical conversations with the same bot each additional time I had to call back. The human operators I finally reached (who were all incredibly helpful) eventually coached me on the quickest way to get past the bot the next time. It struck me that all the lip service around Customer Experience often overlooks the human factor. Customer service is every bit a part of marketing as any other tactic. And yet, it’s often measured more by operational efficiency than by creating customer value. “By 2025, AI will power 95% of all customer interaction, including live telephone and online conversations that will leave customers unable to ‘spot the bot,’” a CX technology company named Servion said in a typical industry prediction recently. McKinsey found that 57% of customer-care execs consider call reduction their “number-one priority” for the next five years, investing in technology to prevent the need to talk to a human through websites, chat bots, apps, and AI robots that can simulate human conversations. And yet McKinsey cautioned businesses not to let customer service take a back seat to technology. They wrote that “the human factor in the call center remained vital … underscoring the importance of choosing the right balance of human interaction and automation and the need for continued focus on core call-center operations.” In the stampede toward digital transformation, don’t forget the power of human interaction.

A post shared by Tom Fishburne (@marketoonist) on

Marketoonist on Instagram

Се гледаме на торта!

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.