Темелен online редизајн

Пред неколку години кога весниците решија да направат свои онлајн изданија, едноставно ја отсликаа содржината од своите печатени изданија на интернет. Само мал дел од нив на почетокот увидоа дека тоа ни од далеку не е вистинското решение. Па затоа со текот на времето започнаа да развиваат нови пристапи како да ја подобрат својата онлајн презентација и како да се доближат повеќе до младата публика.

Меѓутоа надворешнот изглед не беше лесен за достигнување бидејќи информациите кои треба да се подготвуваат за на интернет се од различен тип и со различна динамика од оние за печат. Во првата фаза големите редакции беа спремни да одвојат големи суми на пари и да формираат комплетно независни, нови онлан редакции. Подготвени да фрлаат пари во бунар кој не им носи приход тие така функционираат до скоро. Но што не оди, не оди. Трошоците големи, приходот мал, а плус и за иста работа се плаќа два пати.

Следниот чекор кој започна пред не повеќе од една година беше интегрирање на овие две редакциии во една. Тоа подразбира преклопување на некои од работните места и нови обуки за новинарите и останатиот персонал со цел да можат да произведуваат (подготвуваат) мултимедијални содржини.

Се разбира целава хронологија се случува во развиените земји. За жал, кај нас одвај Дневник успеа да го смени здодевниот и нефункционален сајт кој потсеќа на архива, и толку.
______________________

Целава хронологија ми беше потребна за да ја највам најновата фаза во овој развој.

Daily Telegraph ја претстави својата нова најмодерна и најскапа редакција. Станува збор решение кое во основа го има информациското инжињерство (Information engineering – преводов може да не е соодветен).

Наречен “byte” дизјанот всушност претставува најголемата отворена канцеларија во Лондон поставена во соалрна и радијална структура.

Повеќе детали за храбриот потех на ове англичани може да најдете на следниве линкови:

The Daily Telegraph adopts the innovation “information engine”, “opens space solar and radar newsroom system” concept
(innovationsinnewspapers)

Inside the new Telegraph
(pressgazette)

The newsroom revolution
(Independent)

UK: Tremendous transformations at the Telegraph
(EditorsWeblog)

Во продолжение дел од изјавите на Murdoch MacLennan, генералниот на Telegraph.

“There’ll be no old media versus new media, them and us — instead there’ll be an unheard-of training programme.”

“What we are in fact doing is to begin reshaping the face of the industry.”

The newsroom will be housed on the first floor of its building at 111 Buckingham Palace Road in a huge 67,000 sq ft area that is the largest open plan office space in central London.

he “revolutionary” system is based around a hub layout, with a round table at the centre — where the editor and 11 section heads will sit. The 11 sections — sport, business, pictures, home news etc — will then fan out from the central hub. Each team will be responsible for production not just of the broadsheet news pages, but of digital products too, containing text, audio and video.

The job title ‘sub-editor’ will disappear; instead ‘production journalists’ will work on various platforms. The company also expects to recruit some specialist video journalists.

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

1 Comment Темелен online редизајн

  1. Pingback: Komunikacii » Crowdsourcing

Comments are closed.