WTF е Growth Hacking? [со инфографик]

Веќе некое време на твитер го следам акаунтот на growthhackers.com каде често наоѓам исклучително добри линкови до супер дискусии и содржини. Ова е изненадување за мене затоа што овој сајт е агрегатор/заедница каде се споделуваат секојдневно голем број на линкови, а на таквите навистина има и доста благо речено неинтересна/бескорисна содржина.

Од нив тргав и тргнав да проверувам што е Growth Hacking, зошто да бидам искрен ми звучеше како уште еден SEO термин со кој сака одерена група на маркетери да се одвои од другите. И не сум далеку од вистината но сепак прагматичниот и аналитички пристап на проблемите со кои се среќаваат стартапите и маркетерите ме натера да мислам дека Growth Hacking не е само уште еднен празен маркетинг термин. Еве што вика тетка Вики на темава:

Growth hacking is a marketing technique developed by technology startups which uses creativity, analytical thinking, and social metrics to sell products and gain exposure. It can be seen as part of the online marketing ecosystem, as in many cases Growth Hackers are simply good at using techniques such as search engine optimization, website analytics, content marketing and A/B testing which are already mainstream. Growth hackers focus on low-cost and innovative alternatives to traditional marketing, e.g. utilizing social media and viral marketing instead of buying advertising through more traditional media such as radio, newspaper, and television.

Еве на оваа тема што викаат и моите нови омилени growthhackers.com

…growth hacking community is focused on extreme agility and using all available levers to drive sustainable growth.

The term “growth hacking” was coined by Sean Ellis in 2010 and was initially intended for startups to define a high impact growth role. Given the growth pressures on all marketing organizations, accomplished marketers in bigger companies have also seen the importance of growth hacking. Michael Brenner, Vice President of Global Marketing at SAP, recently wrote in Forbes: “Growth hacking, my friends is marketing. The future of marketing. Or what marketing always should have been.”

И еве како самите себе се дефинираат, во три збора 🙂

Иако, да бидам искрен, во последниве месеци помалку време посветувам во длабока анализа на бројки, сепак има луѓе во NewMediaMK кои го прават тоа и најголем дел од нашите одлуки и препораки кон клиентите ги базираме на емпирија наместо на претпоставки. Јас се подзамислив дали сум баш ваков тим на марктинг човек…

Кој тип на маркетинг човек си ти? Традиционален или Growth Hacker? Еве подолу еден одличен инфографик на direct-spark.com кој ќе ти помогне лесно да го пронајдеш одговорот.

traditional marketing vs growth hacking (infographic)
Source: Traditional marketing vs Growth Hacking – Infographic

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.