Споделувањето е она што се брои

Во денешниве услови на општества каде доминира конзумеризмот веќе се воспоставни редовите по кои некои работи функционираат. Се разбира, доминантната улога на индивидуалците е да купуваат т.е. да трошат, нормално ова е низ призмата на стопанствениците де. Дилемите се отвараат кога ќе се постави прашањето како се донесуваат одлуките за избор на соодветен производ или услуга.Тука незаменлива улога има препораката. Постојат еден куп истражувања кои го докажуваат ова. Секој од нас за одредени работи си има стекнато доверба во одредена личност или група на личности и често одлуките ги донесува без многу размислување туку само по препорака. Да бидеме искрени и самата понуда често ве тера да не се замарате, туку да влезете во дуќан и да купите она што ќе ви фати око според некои не баш логични методи на проценка.

Како и да е. Муабетов е познат и немав намера да го дрвам за тоа, демек ко вовед го замислив. Муабетот ми е дека по истиот принцип во денешно време се донесуваат и одлуки при избор на политичката елита. А зошто би било тоа некако различно кога денес политиката и политичарите ги користат истите или слични алатки за промоција (читај продавање) како и производителите на прашок за перење. Промоцијата е пренесена на дискусии за финеси кои се често тотално небитни за политичката улога на потенцијалните властодржци. Ама пак ми забега муабетот. Друго ми беше зборот.

Интернет светов е досега најпогодното место каде може да се имплементираат вакви манифестации на препорачување. Уште од многу одамна (ова во интернет светот е пред повеќе од 5 години) на многу сајтови ги имаше оние копчиња за прати по имеил на пријател. Денес оваа практика е многу поразвиена и има цели сервиси кои го прават само тоа, служат како алатка за да проследите, препорачате некоја статија, вест, слика или видео до некој свој приајтел. Е ова е муабетот.

ShareThis е една од овие компании. Се наоѓа некаде при врвот (ако не и на самиот врв) во групата на ваквите алатки и нуди многу опции за вградување на трети сајтови со цел да овозожи брзо и лесно проследување, препорачување или споделување на некоја информација со помош на голем број трети сервиси кои пак во самото срце ја имаат оваа намена (кајмак.от, дигг итн). Е сеа…

Ужасно долг испадна постов. Да пресечам. Еве го спојувањето. Политика, споделување, препорачување и ShareThis:

Си смислиле момциве да направат листа со бројот на препорачани написи кои ги вклучуваат американските претседателски кандидати и нивните заменици. Листа ја обновуваат на секои два часа и на неа како што може да се види убедливо води тандемот McCain/Palin. Детали тука: Election 2008 Sharing Activity

Е сеа, ако се тргне по логиката за донесување на одлуки според препорачување и споделување може да се постави основно соменвање и во оваа работа. Но не може да се избрзува со заклучоци туку така зошто немаме поим кој тоа на кого препорачува. Што значи, еве убава статистика, уште една од многуте. Како и скоја друга служи за задоволување на старсти 🙂 и џилиткање.

Што мислиш има некоја релана вредност ваква статистика или не?

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

5 Comments Споделувањето е она што се брои

 1. Новица 21/09/2008 at 12:56

  А знаеш ли на пример колку се користат тие копчиња за споделување на овој блог?

 2. Darko Buldioski 21/09/2008 at 13:07

  За жал не.

  Јас не го користам овој сервис. Користам Sociable plugin за WP, а тој не вади статистика.

 3. Miladin 21/09/2008 at 21:41

  Јас ги користам на многу блогови кај што ќе ги сретнам 🙂 Ги наоѓам корисни, затоа што користам повеќе вакви сервиси – а за вас не знам.

 4. Darko Buldioski 21/09/2008 at 21:52

  Јас зборувам за користење ама од другата страна како објавувач на содржина :).

  Инаку редовно, од сервисите за споделување го користам Del.icio.us Бидејќи немаат сите страници кои скам да ги запамрам вакво копче, јас ставив букарклет во мојот прелистувач и ептен често го стискам 🙂

 5. Miladin 22/09/2008 at 17:38

  Па го користам и како објавувач, нормално 🙂

Comments are closed.