Citizen media as a business

Пред 6-7 години слушнав една интересна приказна за SPAR. Имено оваа фирма всушност претставува здружување на малите дуќанџии откако не можеле да се борат со големите супермаркети. Тие не можеле да набавуваат по пониски цени и се обиделе да се спојат заедно и да набавуваат поголми количини директно од производите за да можат да преживеат. Фина убава приказна, уште еден урбан пример на тема Давид и Голијат.

Но малите Давиди со тек на време станале најголемиот ланец за продажба на прехрамбени производи и сега воопшто не се Давид туку Глијат.

Што ми е муабетов:

(Centar for Citizen Media) We’re about to launch a first in a series of postings about citizen media as a business. Specifically, we’ll be exploring possible business models for citizen journalism and the processes surrounding the creation of a website. …Making a Business of Citizen Media

Дали може во иднина да очекуваме индивидуалци да почнат да се групираат и да се обединуваат околу различни бизнис модели? И да станат сериозна конкуренција?

I. Possible Business Models for Citizen Journalists

 • Overview
 • Business Models
  • Affiliate Programs
  • Pay-to-Blog Programs
  • Memberships/Subscriptions
  • Supportive/Secondary Channel (to drive business or market indirectly)
  • Donations
  • Merchandise
  • Ad Space
 • Review/Comparison
 • Tax Issues

Citizen Media Business Issues: An Outline

Додуша и сега има неколку вакви проекти кои рамо до рамо се носат со големиве мејнстрим медиуми, но сепак станува збор за ретки примери.

Technorati Tags: , , , , .

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

1 Comment Citizen media as a business

 1. melbourne 21/11/2012 at 06:42

  Blessings on him that said, Face about. – Spanish Proverb

Comments are closed.