Семантички
 облак
 на 
преименувањето

Кога зборувавме на кратко за проектот Семантички
 облак
 на 
преименувањето при неговата официјална ромоција во рамките на Машина за преименување реков дека нема ние да извлекуваме никави заклучоци, туку ќе оставиме секој сам да се загледа во облакот и да проба да донесе свои заклучоци.

Еве го облакот:

Истиот може да се симне и во поголема резолуција како
JPG (Renaming Semantic Cloud JPG 3600px ~900KB) или
PDF (Renaming Semantic Cloud PDF file ~430KB).

Она што е моја лична препорака е да се разгледаат оние ситните букви, тие се за нијанса поинтересни и му даваат смисла на проектов затоа што првиот впечаток е јасен, црвени термини има далеку повеќе од плави и далеку најзастапени се “нормалните” имиња.

За да внесеме и малку повеќе динамика направивме и видео:

Освен за вградување еве го видеото во уште некоја варијанта:
Renaming Semantic Cloud WMV video ~18MB

Renaming Semantic Cloud 3gp video ~6.5MB

За оние кои не кликнаа на првиот линк за да прочитаат што всушност направивме еве краток опис:

Облакот прозилезе од 35 блог поста со нивните коментари на тема Македоинија-Грција. Ги собравме сите имиња кои се употребуваа за именување на Македонија и Грција и нивните жители и ги ставивме во семантички облак кој ја ислусрира зачестеноста на употребуваните термини.  …Центар за нови медиуми

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.