Кога алгоритмот е уредник

Во една дигитална преписка со креаторот на српскиот сервис vesti.rs и Драган пред неколку месеци ја допревме темата за уредување на наслованта страница на агрегаторите за вести. Заклучокот, донесен врз основа на искуство беше дека за да биде актуелна, привлечна и соодветна (точна) насловната страница на еден сервис кој пласира вести мора да има уредник, т.е. човечка рака која ќе одлучува што оди на насловна и каде.

Поминаа веќе два месеци како му ветив на Игор дека ќе му помогнам во промоција и развој на Тime.mk а никако да најдам доволно време. Се срамам за тоа, но што е тука е, нема бегање, кај и да ќе го дадам својот учинок. Муабетот ми беше друг. Кога го видов сервисов (тиме.мк) и кога веќе беше извесно дека ќе го држам предметот онлај новинарство на NYUS помислив дали би бил возможен некој микс. Микс на човечка пресуда и алгоритам. Студенти и тиме.мк

И вечерва пак се навратив на истата идеа, уште еден практичен пример, овој пат на многу поглобално ниво. Случката не е скроз нова, но сепак е актуелна:

Bloomberg agencija (velika news service agenija poput Reutersa, ili Hine) baš nema sreće sa svojim news servisom. Prije desetak dana greškom su objavili osmrtnicu Stevea Jobsa, a jučer su objavom šest godina starog teksta o bankrotu United Airlinesa srušili vrijednost dionica te tvrtke za gotovo dva dolara, s 12,17 USD na 10,92 USD (u trenutku je bila na svega tri dolara). U roku od nekoliko minuta, u prometu se našlo 15 milijuna dionica, a tvrka je “izgubila” 75% vrijednosti, odnosno ukupno oko milijardu dolara. Na kraju teksta navodim osobna iskustva vezana uz ovaj slučaj.

Zanimljiva je povijest cijelog slučaja koja upozorava na realne opasnosti automatiziranih sustava za prikupljanje vijesti, odnosno agregacije, bez provjere nekog tko zna što radi.
Google news je na sajtu floridskog Sun-Sentinela pokupio vijest o bankrotu u boxu najpopularnijih vijesti. Vijest je istinita, ali je stara dobrih šest godina i nalazila se u arhivi Sentinela, a to je ono što Googleov crawler nije mogao znati, budući da vijest nije bila ispravno označena datumom objave. Zato ju je crawler označio novim datumom. …m.servis

И се разбира Google потоа фино си објасниле зошто и како се случила оваа грешка. Но за некои беќе било касно. Овој пример би требало да биде доволен за да се разбере улогата на уредниците, квалитетите кои се бараат од овие личности, пресудата и последиците кои може да ги предизвика една непромислена одлука.

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

3 Comments Кога алгоритмот е уредник

  1. Pingback: TIME.mk надграден и проширен | К О М У Н И К А Ц И И

  2. airport shuttle 21/11/2012 at 04:29

    Euripides~ You were a stranger to sorrow therefore Fate has cursed you.

  3. Ferrari Exhaust 21/11/2012 at 08:04

    Thanks a lot for giving everyone remarkably terrific chance to read in detail from this site. It's always so brilliant and stuffed with a good time for me and my office colleagues to search your website a minimum of 3 times in one week to see the newest stuff you have. Not to mention, I'm also certainly happy considering the wonderful solutions you serve. Certain two points in this post are in truth the most effective we have had.

Comments are closed.