Google Tube

Купувањето на „You Tube“ од страна на „Google“ доби своја заслужена медиумска покриеност и го разбранува интернет пазарот.
Покрај нужните економски последици и инвестициска интригантност на овој потег на „Google“, за нас корисниците многу поинтересно ќе биде можното еволуирање на „интернет пребарувањето“ во доменот на визуелните податоци и материјали кои по својата природа ја надминуваат категоријата „информација“. Со други зборови, видео материјалот, клипот, и сето она што оди како алва на „You Tube“ покрај тоа што носи информации, пренесува и подразбира редица други нешта:
…забава, визуелно уживање, естетика, вкус…

На оваа тема се одважи (мошне успешно) Jeff Jarvis на својот блог. A за останатите реакции на блогерите „во светот и пошироко“ (патент-фраза на Атанас Костовски) на изборот на Slate.

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

3 Comments Google Tube

 1. Dwr Budr 12/10/2006 at 14:45

  Остај тоа,него дали случајно ти глеаше како известуваше вчера CNN во врска со авиончето шо им се лупна у зграда у Нев Јорк.

  Лудница! Башка, на дело се виде шо е ситизен џурнализам . Фрчеа клипови, изјави, слики од граѓани.

  А бе, најдоа пилот очевидец на настанот или он им се јавил не е битно. За два саата се открија. Лудница..

 2. Shepard 12/10/2006 at 16:32

  ма тоа све диригирано е од одредени структури, нема туку така ништо 🙂

 3. darko156 12/10/2006 at 19:42

  За жал не го проселедив вчерашниот аеро-митинг во Њујорк, не знам Сеад дали фатил нешто.

  Но на темава google tube налетав на една интересна паралела која преку убиството на руската новинарка и ова new media спојување прави една убава паралела меѓу old и new media.

  Оригиналниот текст е објавен во <a title="LA Times" target="_blank" href="http://www.latimes.com/news/opinion/la-oe-moeller_naim10oct10,0,809690.story&quot; rel="nofollow">LA Times а пократок и посилен осврт тука: Continued need for old media

Comments are closed.