Добродојдовте во забавниот парк „Foucault-Land“!

Се ценам себе си како некој кој ниту од далеку не припаѓа на некакво „фино и лепо друштво“ на технофоби, но вестите кои во последно време зачестија во најмала рака стануваат загрижувачки. На пример една од рецентниве стории на „BBC news“ зборува за следново:

Electronically tagging passengers at airports could help the fight against terrorism, scientists have said. А prototype technology is to be tested at an airport in Hungary, and could, if successful, become a reality “in two years”…The plan would be for each passenger to be issued with a tag at check-in. He said: “In our system, the location can be detected to an accuracy of 1m, and video and tag data could be merged to give a powerful surveillance capability.” (Full story)

Тест-периодот ќе се одвива во Унгарија и имам чувство дека нивниот Премиер-лажго веднаш ќе си нарача „едно туце“ за лични политички употреби. Накусо, уште еден бисер на научната UK-елита (по оној за имплантирање на локатор во забите на имигрантите, кој никогаш не заживеа целосно). При крајот на веста се вели дека допрва ќе размислуваат како да ги оневозможат патниците на аеродром кој треба да бидат следени да не ги фрлаат или разменуваат „таговите“ (приврзоците) меѓу себе (sic!). Важно е прво да се продадат, а дур’ потоа ќе се мисли на следниот неопходен „upgrade“.

А насловот? Еве заради ова: panopticon.jpg

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.