Design is communication

Оваа порака ме водеше долго време додека поактивно се занимавав со DTP. Сега (за жал) сум малку закржлавен а и не ме засега толку таа работа, иако би требало да ме засега.

Но тоа ни од далеку не е тема на овој пост. Тема на овој пост е еден убав текст од еден квалитетен дизајнер. Колку и да сте вљубени во брендов немојте да се лутите веднаш. Авторот на постот вели:

Brands are not necessarily pretty. See Coca-Cola. Their logo is not aesthetic. It is totally amateurish with all it’s swirls. And until recently, they pushed the ugliness – with drops and rasters and additional yellow and grey swishes. From a typographer’s point of view: Not just ridiculous, but really painful.

Ако вас ви се допаѓа логото, еве зошто е тоа така:

“But I like the logo!” – Yes, if you like the logo, then the prettyness that you believe to see is probably projected. That’s what brands do. We associate particular values with the brand mark and that changes our aesthetic perception. And that only works if the mark is strong. Good branding is not pretty, it’s strong and simple.

Сепак, авторот на постов на крај признава:

But maybe that’s just jealous Oliver. No way, I’d ever design something that makes Aphex Twin look as strong as he sounds. Being an interactive brand designer I don’t need to, but then again… Yeah, I’m just jealous.

Оригиналниот пост: Ugly, ugly Coca-Cola hyper nice

Вториов цитиран пасос ме мотивираше да го објавам овој пост. Толку.

Information Arhitects

Дополнување 01.11.2006: Во меѓувреме оригиналниот пост од каде се преземени овие извадоци претрпе на два пати темелни измени (од ненајавени причини) и затоа овие пасосои може да не се интегрално содржани таму. Сепак суштината на текстот е иста, само темата е разработена пошироко и подетално.

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

2 Comments Design is communication

  1. Bi 31/10/2006 at 18:24

    Сосем е во право типот. Симболот што го носи брендот е многу појак и поважен од неговиот изглед. Има уште милјон такви примери. Сега ме мрзи да мислам али ако најдам време ќе ти набројам.

  2. darko156 01/11/2006 at 11:10

    🙂

    Кога го прочитав текстот веднаш знаев дека ти треба да го прочиташ ова. И помисив да ти пратам маил и да не го постирам, ама некое време после се предомислив. 🙂

    iA=Information Arhitects ми се преокупација деновиве, најтопла препорака.

Comments are closed.