Еднооки „зборат“ макаронски

Убедливо најшизички дел од „Еднооки“ ми е воведниот дел од најавната шпица („Штовани публикуме“). Извонредно! Откако ме копкаше како лингвистички да се истолкува јазикот кој се користи (македонско/хрватско/српски…a не е lingua franca) чепкав, чепкав и voalla, нашаја сам га: се работи за Макаронски јазик:

Macaronic refers to text spoken or written using a mixture of languages, including bilingual puns, particularly when the languages are used in the same context (as opposed to different segments of a text being in different languages). The term is occasionally used of hybrid words, which are in effect internally macaronic.

ПС: Се надевам овој скромен пост нема да им послужи на штованите соседи за некакви блесави идеи да почнат да нé викаат Макаронија.

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

6 Comments Еднооки „зборат“ макаронски

 1. Марија 08/11/2007 at 13:30

  Не знам за соседите, ама Нимиц ако го прочита постов, готови сме. 🙂

 2. Струмјан 08/11/2007 at 13:45

  Со оглед дека сите зборуваме, помалку или повеќе, макаронски и мене прво таа идеја ми дојде 🙂

 3. sead93 08/11/2007 at 13:53

  🙂 а башка што и макарони се јадат прилично 🙂

 4. PetarK 12/11/2007 at 21:02

  Јазикот на кој зборуваат е македонски како што би го зборувал Србин, а целата поента е аналогија на филмските журнали што на времето се правеле во Белград, иако колку што се сеќавам, Македонци зборуваа на македонските журнали. Хм, да не е јазикот на Македонците кои толку долго живееле во Белград што почнале македонски како Србите да го зборуваат… 😉

 5. airport transportati 21/11/2012 at 05:15

  Did you hear the one about the phoney Cupid? He was totally bow-gus!

Comments are closed.