e-society.mk први импресии

Бев на отворањето на втората конференција e-society.mk во Холидеј Ин, изутринава.

Првиот генерален впечаток, не само мој, е дека има напредок од ланската прва конференција, што донекаде се подразбира.

Ги пратев воведната и првата сесија. На кратко ќе нотирам она што јас го прибележав во мојот нотес додека се одвиваше настанот.

e-society.mk

– Министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески делуваше малку старо, а неговиот говор недотеран. Тој рече дека ќе „вложи надежи” и дека ќе го направат првиот чекор за спроведување на разни иницијативи и закони, да не набројувам. Патем: јас мислев дека ова е првиот чекор
– На првата сесија интересна презентација имаше претставничката од Бугарија (г-а Деси Пефева, координатор на проект, ИСОК Бугарија: Студија на случај) но за жал и самата во текот на презентацијата, и подоцна во сесијата со прашања, призна дека некои работи не функционираат во пракса најчесто заради потребата од дигитален потпис кој е прескап за обичните граѓани

– г. Мирослав Јовановиќ (раководител на сектор за информатика, Министерство за финансии на РМ: Закон за информатичко општество) започна со цитирање на дефиниции за информација и информатичко (не информациско) општество преземени од Wikipedia. 🙂
– Конечно на јавна расправа јас да чујам некој да го постави прашањето зошто сите градат општество базирано на информации а не на информатика како ние, и зошто ние ќе правиме министерство за информатика а не за информатичко општество. Одговорот не беше задоволителен (за мене) а прашањето го поставија Интернет Македонија

Толку, утре ќе бидам присутен на некои сесии, а во петок ќе бидам дел од првата сесија. Се надевам ќе стигнам да пишам нешто во меѓувреме.

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

4 Comments e-society.mk први импресии

 1. bezvrska 16/11/2006 at 00:58

  Добро, користењето на википедија дури ми се виде и симпатично. Демек „знаеме ние што е тренди“. „Чакштавише“ дефиницијата за информационо општество беше колку-толку задоволителна. Што не може да се рече и за онаа за информација.

 2. darko156 16/11/2006 at 11:10

  и мене тоа со wikipedia ми беше симпатично.

  за одговорот ич не ми се прави муабет. немало врска како ќе се вика. да тоа е точно но кога би знаеле дека компјутерите и интернетот не е се суштинската промена во општеството кое сака да стане информациско.

 3. Pingback: Интернет Мак…

 4. melbourne airport tr 21/11/2012 at 05:02

  Why are you stuffing all that Easter candy into your mouth? Because it doesn't taste as good if I stuff it in my ears.

Comments are closed.