Зависни од медиуми

People who get their news online are more likely to read newspapers, books and magazines than people who don’t use the Internet

Пред неколку дена Време објави текст во кој ја пренесува информацијата дека тиражот на aмериканските весници паѓа. Ова го пренесе и Јован

ОК. Факт е дека тиражите паѓаат, но од друга стана факт е дека луѓето генерално се повеќе зависат од медиумите т.е. се повеќе консумираат информации. Мене би ме интересирал балансот на профитот кој големите весници го губат со падот на печатените изданија, и нормално профитот кој го остваруваат од online изданијата. Тогаш би можел да имам комплетна слика за нивната состојба.

Од друга страна денес дојдов до еден извештај кој потврдува дека online вестите не ги уриваат традиционалните медиуми туку напротив ги надополнуваат и ја зголемуваат “зависноста” од информации. Станува збор за огромно истражување во Канада.

Краток осврт може да најдете на Cyberjournalist.com
Комплетна верзија на истражувањето во PDF (5 MB)

Во продолжение наинтересните констатации:

• Internet users appear to engage more in some traditional media activities than do non-users, including reading books, listening to music and using the cell phone;
• Internet users spend less time than do non-users accessing traditional media, such as watching television and reading newspapers or magazines
• The majority of Canadians are heavy Internet users with 56 percent saying they are online seven or more hours per week
• A majority of Canadians in lower income families reported having access to the Internet, indicating that cost is not a major deterrent to Internet use

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.