Влада Inc.

Во некои глобални рамки, сé погласни и почести се гледиштата дека модерната/денешната реклама целосно ги губи своите класични референцијални функции (информирање, за доброто или услугата што се нуди, или демонстрација на дејството/својствата на услугата, доброто и слично) и се трансформира во медиумски жанр за демонстрирање на моќта. Низ таа наметната логика на претставување тој што е моќен, тој е и квалитетен и ние како потрошувачи треба да му се приклониме без поговор. Па така имате редица реклами кои симболички ја артикулираат моќта на производот и оној кој стои зад него.

На локална сцена тој процес сé уште не е во развиена или доволно фреквентна фаза за да кажеме дека истиот е стигнат и до нашава дежелица, но затоа некои проблици на центрите за моќ во сферата на рекламирањето и односите со јавност веќе поставуваат темели за ваквото рекламирање, т.е. демонстрација на моќ која треба да го затапи или ослаби критичкото мислење или рационалната дебата кај корисниците/потрошувачите. Иако Телеком, ЕВН и ним слични имаат елементи на корпорациски системи кои оперираат на локална сцена, сепак Владата, како систем а не состав, е најголемата корпорација кај нас. Покрај тоа што доминира со својот капацитет за вработување, таа сé повеќе се концентрира и на ОЈ (односи со јавност) во склад со пост-капиталистичка стилистика посочена погоре, т.е. дистрибуција на ПР-содржини без референцијална функција.

Како показ може да послужи еве да речеме скорешнана наречи-ја-реклама, за тоа како завршуваат оние кои не плаќаат данок (татенце во акт на приведување од службите на редот, дур’ сопругата и нажалената ќерка го гледаат, па овој му прави една хаџиалагиќ-сопка на еден случаен минувач кој да ми ти се погодил инвалид…). Па така , според истава, модерното зло и реинкарнации на Јуда, Менгеле, Пол Пот, Дуче и така редум, се неплаќачите на данок, а оној што го штити поредокот од ова исконско зло е помоќен и од него. Што е ефектот на рекламата? Преѕир кон неплаќачите на данок, трк во г’шти до УЈП или демонстрација на моќ на силите на редот?

Па кога тој што го чува даночниот и секаков поредок очекува позитивно да ги прифатиме пораките за ред во нештата зошто не се држи до нив? Чудни рабоќе :)

За жал се покажува дека рекламата како мини-медиум, не само што не информира за ништо, туку својата сила на убедување ја црпи само од позициите на моќност на субјектот кој ја плаќа рекламата.

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

3 Comments Влада Inc.

  1. Pingback: Кој сее пропаганда ќе жнее бунт | К О М У Н И К А Ц И И

  2. Baju Bayi 21/11/2012 at 07:08

    Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, let alone the content!. Thanks For Your article about Влада Inc. | К О М У Н И К А Ц И И .

Comments are closed.