Стара тема, старо решение

Не велам дека сега ние треба да бидеме исти како Американците ама погледнете како тоа се работи таму. Си знаат луѓето кои им се приоритетите, индустријата има интерес и на крај секогаш се наоѓа win/win решение.

The US Congress has proposed two bills this week that would give subsidies to American citizens in regards to two types of media. Newspapers are not one of them. As all television is moving towards digital, Congressmen worried about the estimated 22 million American homes that have incompatible sets have proposed a $3 billion plan to provide them with cheap digital converters. The converters, in the range of $50, would be available to qualifying households for a $10 co-pay. Under existing legislation, the digital transition is officially supposed to happen on December 31, 2006 but that could be changed. A different bill proposes that cheap, high-speed Internet access should be available to all Americans. Congresswoman Nancy Pelosi said the legislation “will put all Americans, no matter where they live, no more than a keystroke or a mouse click away from the jobs and opportunity broadband both creates and supports. “Essentially the American government is looking to furnish its citizens with the hours of entertainment and education they’re used to through television and the wealth of information about anything that the Internet provides

Ем сите ќе си платат, ем сите после ќе станат масовни потрошувачи ем компаниите ќе имаат ќар до гуша.

Само не ми е јасно како во период, во кој очигледно нема надворешна конкуренција на пазаров (а ово јпериод како што ми гледа наскоро ќе заврши) неколкуте фирми во државава не можат да си го отворат самите на себе пазаров. Конкретно тука мислам на интернетот но ова може да се аплицира и на многу други работи.

Замислете си да се субвенционира интернетот или ADSL модемите, или компјутерите, или пак сите заедно со цел сите да станат зависнициод ИКТ. За тоа време компаниите треба само да инвестираат во таа државна субвенција и да развијат различни нивоа на услуги кои ќе ги нудат онлајн за потоа да можат од нив маста да ја извадат. Изгледа лесно, ама МТНет се обидува да заработи од ADSL пакетите а не од услугите кои би им ги продавал на корисниците по продавањето на пакетот.

Извори: editorsweblog

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.