Медиумска реалност

Информациите кои новинарите, воедно странски и домашни, ги пренесуваат од самитот на НАТО во Рига, се интересен пример за тоа како тие, со поттик или содејство со центрите за моќ, ја оформуваат реалноста, која може да се нарече и „медиумска реалност“, и како интерпретациите можат да варираат зависно од тоа како на кого што му одговара.

Во изворната изјава од НАТО стои:

„We have sent a clear signal to the countries who have Membership Action Plan,” NATO Secretary General Jaap de Hoop Scheffer said, “that at our next Summit in 2008 those nations that meet NATO standards will receive invitations…The Alliance also affirmed that NATO remains open to new European members under Article 10 of the North Atlantic Treaty.“

Во официјалното соопштение пак стои:

We welcome the efforts of Albania, Croatia, and the former Yugoslav Republic of Macedonia (1) to prepare themselves for the responsibilities and obligations of membership. We commend their increasing contributions to international peacekeeping and security operations as well as their common efforts to advance regional cooperation. At our next summit in 2008, the Alliance intends to extend further invitations to those countries who meet NATO’s performance based standards and are able to contribute to Euro-Atlantic security and stability…точка 30 од соопштението

Мислам дека самиот реден број индицира и важност на ова прашање. но ете да не коментирам и јас сега…

Конзервативните центри преку BBC изјавата ја толкуваат овака:

The summit, the first Nato meeting in an ex-Soviet state, also discussed its partnership activities. The alliance issued an invitation to Bosnia-Hercegovina, Montenegro and Serbia to join the Partnership for Peace programme…No new member countries were invited to join, but the secretary general said Nato’s door remained open – and every effort would be made to assist aspiring members over the threshold.

Патем кажано, ниту една земја не се споменува поединечно или директно во однос на процесот на проширување (се споменуваат тие по именично кои се во акциониот план и кои се поздравуваат заради учеството во НАТО мисиите и реформите). Но затоа нашите локални медиуми се чувствуваат сосема суверени и компетентни да ги измешаат соопштенијата (фактите) со интерпретациите (муабетите и шпекулациите) и да пласираат прилози во следна форма:

Хрватска, Македонија и Албанија ќе добијат покана за прием во НАТО на самитот во 2008 година доколку ги исполнат условите, се вели во завршниот документ од самитот на лидерите на НАТО во Рига.

Како изненадување, лидерите на НАТО ги повикаа Србија, Босна и Херцеговина и Црна Гора да се приклучат во програмата Партнерство за мир…“ А1.

„НАТО на следниот самит има намера да се прошири и притоа да ги покани државите од Јадранската група – Македонија, Хрватска и Албанија, се наведува во завршната декларација усвоена денеска на самитот на Алијансата во Рига, јави специјалниот известувач на МИА од Рига“ Телма.

Сега каде е вистината не знам но на некои наши им беше допволно за да почнат да слават:

„Среде шума со чашка жолта, оган и дивеч за ручек. Вака еден ден потоа, за поканата за НАТО во 2008-ма се славеше во шумскиот резерват Јасен.“ А1.

Ете тоа се нашите медиуми и тоа се нашите политичари, ни директна потврда, ни цитат, ни линк, ни бутур, се се сведува на некој дописник на МИА кој така го интерпретира и на политичките интерпретации на кои вака тешко човек да може спонтано да им верува во искреноста.

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.