Светските и македонските медиуми и iPad

Гостински пост на Милчо Узунов (LinkedIn). Ова е веќе втор негов гостински пост за iPad, мислам дека заслужува да биде прогласен како официјален дописник на темава за komunikcii.net

По 7 месеци од официјалната промоција и над 8 милиони продадени примероци iPad стигна до сите делови од светот.

Колку и како iPad го смени начинот на кои се консумираат вестите (дневни весници и магазини пред се) во светот, е прашање што е ongoing процес, но и прашање на кое полека му се наѕираат контурите кога станува збор за одговорот.

Нормално никој не рече дека ќе ги снема дневните весници печатени на хартија преку ноќ и дека тие ќе умрат, но полека се менува фокусот на тоа како ќе изгледа иднината на медиумите.

Иако имаше некакви обиди од Popular Sience, The New Yorker, Life, да покажат како треба да изгледаат новите интерактивни ipad изданија, во деновите кои доаѓаат очекуваме да ја видиме вистинската работа. Последните гласини велат дека Стив Џобс и Роберт Мурдок крчкаат ексклузивен весник само за ipad наречен “The Daily” и дека Ричард Брансон исто инвестира во неговата верзија наречена „Project“, проекти кои треба набрзо да и бидат достапни на јавноста.

Извор: digitaltrends.com

Што ги мачи магнатите и развиените земји?

Како да се направи нешто ново во новинарската индустрија ама да не се плука во стариот бунар е прашањето. На запад овој проблем е доволно искомплициран со системот на огромни попусти на годишните претплати на дневните и периодичните изданија, како и мрсните милионски рекламни договори на годишни нивоа. Затоа издавачите имаат проблем како да се пренесат истите функционалности на новиот „медиум“, каде за разлика од хартијата, многу точно знаете кој го има „отворено“ својот весник, што чита најмногу од него и дали ги гледа рекламите и колку му се релевантни.

Имено во „iPad светот“ кој е се повеќе реалност, печатниците и дистрибуцијата полека го надминаа својот зенит и почнуваат да опаѓаат во значење бројки и влијание, а тоа повлекува дека на цена почнуваат да добиваат дизајнерите, инфографичарите, аниматорите. Фокусот се движи полека од профит од реклами назад кон основите т.е профит од содржина или од продадени копии ако сакате.

А тоа значи за оние кои сакаат да останат во своите моќни уреднички и сопственички фотелји дека мораат да се менуваат и да одат напред, инаку црни денови им доаѓаат.

Многумина посебно помали издавачи разбираат дека е потребна промена. Но проблем е како да го префрлат својот магазин на iPad и да бидат конкурентни. Дали треба да прават сопствена платформа, a нема утврдени навигациски правила, нема доволно обучен кадар на пазарот на труд со доволен број релевантни референци. Вистинска дилема нели?

Целата оваа приказна личи многу на приказните со првите статични и динамични веб сајтови. Но поучени од искуството, веќе на пазарот се појавија CMS платформи т.е уште поточно InDesign интеграциони алатки наменети баш за „класичните весникари“. Значи со клик на копче 80% од магазинот „преломен“ во InDesign како за печатење е префрлен во соодветен формат (XML, HTML5), а оние 20% се најчесто мултимедијалниот или аниматорски дел кои треба малку да се доработат. Многу просто за малку пари  и со веќе обезбедена наплата и контрола на профитот и дистрибуцијата. Нормално ова е далеку од искористување на можностите на iPad како платформа, но барем ќе ве има таму.

Веќе има места каде ќе ги најдете листа на поголемиот дел од магазини кои имаат свои апликации за ipad, но она што е најинтересно е дека во борбата се вклучуваат магнатите како Washinton post, Atlantic, NewYorker па дури и владини американски магазини од типот на State mag. Последниве со свои варијанти на навигација и функционалност кои навистина внесуваат свежина и покажуваат дека има и други дечки кои размислуваат концептуално како BERG и работат по насоките (Apple’s HI Guidelines) на Apple, секако тука издвојувајќи ги како најинспиративни Information Architects.

Она што во САД посебно издавачите мора да го решат е секако е моделот на претплата. Имено поради сложените рекламно- печатарско-издавачки врски претплатите на годишно ниво на некои магазини или весници се во некои случаи дури и 80% поевтини од купување на истиот број магазини по редовна цена.

Воедно што да прават со оние кои се имаат претплатено на хартиеното издание, ќе го добијат ли електронското за џабе или со попуст? Тоа се дел од дилемите на американските експерти за кои можете да прочитате овде, овде и овде.

Извор: osxdaily.com

А што не мачи нас?

Сакале ние или не iPad допре и до нашите простори и нашето катче од светот. За некого елитистички гаџет, за некого прозорец кон иднината тој исто како и iPhone полека станува дел од нашето секојдневие. Луѓето кои ги знам што имаат iPad се пред се од ПР, ИТ и со некои исклучоци од новинарската фела (секако не сметајќи ги оние кои своите уреди ги кријат дома). Овие последните се растргнати помеѓу желбата да видат за што станува збор, но да не ги видат колегите како извршуваат предавство на печатарските преси и хартијата кои живот и бизнис значат.

Ај да почнеме од убавата работа. Во новата верзија на оперативниот систем iOS 4.2 конечно има македонска тастатура, значи македоснки девелопери џабе ве викавме на работа ништо од бизнисот.

Ај тастатурата ами нема ни македонска апликација во продавницата на Apple (едвај чекам да ме демантира некој).

Донекаде разбирам дека има и тука малку потешкотии (согласно платежната картичката кога се регистрирате Apple продавницата дава за секоја земја различен избор на апликации и сите не гледаат се) ама од некаде мора да се почне. Поентата е, има во овој бизнис пари само треба да се најде начинот. Но ова не е ништо потешко од било каков друг бизнис. За кого ја правите апликацијата, колку ја наплатувате, што продавате и кому, одржливост и апдејтирање на податоците, надградби на апликациите… Сигурно можете да ја продадете апликацијата некому, цел нов свет ве чека таму. Само ќе ве потсетам на човекот кој направи апликација дијамант позадина за iphone и ја продаде на неколкумина за цена од 1000$ пред да ја тргнат од продавницата. Нека биде и таква ама да биде македонска.

Извор: thedailybeast.com

Македонските (печатени, радио, телевизија) медиуми за жал не ги гледам на ipad во блиска иднина, посебно не додека тоа не го направат хрватите и србите оти нели така оди напредокот кај нас. Она што е претпоставувам некаква кочница е прво mindset-от на менаџерите на медиумите, второ екипата на млади и стручни луѓе кои ќе го направат тоа и на крај газдите кои тоа треба да го инкорпорираат со постојниот бизнис. Дотогаш џабе ќе сонуваме за newsroom concept во Македонија.

Често со Дарко се шегуваме на темата велејќи дека за Македонија важат и се релевантни извештаите на Innovation ама да не го купуваме последниот, за нас важат оние од 2003та.

Шегата настрана, реална и мала надеж лично имам во портал медиумите и интернет новинарството иако и таму со чесни исклучоци важат истите проблеми и предизвици како и кај „традиционалните медиуми“ што и не зачудува кога голем дел од сопствениците таму се поранешни новинари од печат, радио, ТВ и само „смениле формат“ заради Х причини. Да не се разбереме погрешно има и дечки кои сакаат и знаат да одат напред ама или имаат проблем со финансии, со кадар, со издржлива долгорочна идеја.

За на крај

Новата верзија на ipad се крчка, се зборува за 2 камери, блиц, ретина екран, можност за видео разговори, USB приклучок… Не случајно најбараниот подарок оваа година за Божик е ipad.

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

7 Comments Светските и македонските медиуми и iPad

 1. Pingback: Tweets that mention Светските и македонските медиуми и iPad | К О М У Н И К А Ц И И -- Topsy.com

 2. Елена 06/12/2010 at 11:09

  Мислам дека залудна би била секоја иницијатива за овај тренд да заживе кај нас. Факт е дека во Македонија има неколку горди сопственици на iPad, од кои половина од нив го добиле како подарок од роднините од Америка и навистина не знаат што со него (наскоро ќе се појават на пазар3 :)), а останатата половина го купиле бидејќи едноставно можеле да си дозволат. И да, една рака луѓе кои што тоа им е дел од нивната професија, било технологија, било новинарство и медиуми.

  За да успее ваква технологија кај нас, не е потребен некој кадар. Ни пред 10-15 години немавме многу македонски содржини на интернет, па оној што можеше да си одвои од буџетот можеше и да си дозволи интернет во домашни услови (вклучувајќи и dial-up и offline читање на содржините). Значи содржината не е проблем, проблем е тоа што обичниот граѓанин не може да си го дозволи. А сите знаеме дека под “дозволи“ се подразбира да можеш да си го купиш доколку во твоето семејство работи само еден родител со просечна плата, баба со минимална пензија на догледување и двајца студенти од кои едниот зема стипендија од 3 000 денари и плаќа стан во Скопје 🙂

 3. Милчо 06/12/2010 at 13:52

  Во поглед на стандардот се согласуваме потполно Елена, иако симптоматично е тоа што во Македонија има еден куп iPhone-и кои чинат колку еден i-Pad, ама нејсе мене повеќе идејата ми беше дека сега некој во земјава може да направи магазин (ексклузивен за iPad на англиски, македонски, мултијазичен ако сака) и да го продава на цел свет без да се грижи за дистрибуција и наплата (не зависи од никој освен од самиот себе). А ако има квалитет има и публика 8 милионска во моментов но публика која расте секој ден.

 4. vlgofflv 21/11/2012 at 04:31

  いくつかの一般的な問題は、に関連、音とビデオクリップ、システムパフォーマンス、印刷の問題とともワイヤレスネットワーキング問題に加えて合併症

  http://www.chanelmisejp.info/ – シャネル 激安 http://www.saifuhonmono.info/ – chanel バッグ http://www.chanelmise.info/ – シャネル バッグ http://www.chaneljapan777.info/ – シャネル バッグ http://www.burberrysaifuonlinejap.info/ – バーバリー 財布

  http://www.chanelmisejp.info/ – シャネル バッグ http://www.saifuhonmono.info/ – chanel バッグ http://www.chanelmise.info/ – シャネル 財布 http://www.chaneljapan777.info/ – シャネル 激安 http://www.burberrysaifuonlinejap.info/ – バーバリー 激安
  http://www.chanelmisejp.info/

  http://www.chanelmisejp.info/#4011 – chanel 財布 http://www.saifuhonmono.info/#2143 – chanel 財布 http://www.chanelmise.info/ – シャネル http://www.chaneljapan777.info/#1130 – シャネル アウトレット http://www.burberrysaifuonlinejap.info/ – burberry バッグ

  仕事を推測し、レジストリの設定は非常に重要ですこれのあなたのコンピュータの正しい機能にが不可欠です|重要である

  http://www.chanelmisejp.info/#9991 – chanel 財布 http://www.saifuhonmono.info/#1318 – シャネル http://www.chanelmise.info/#7832 – chanel 財布 http://www.chaneljapan777.info/#8343 – chanel バッグ http://www.burberrysaifuonlinejap.info/ – バーバリー 激安

  http://www.chanelmisejp.info/ – アウトレット 財布

  http://www.saifuhonmono.info/ – 採用

  http://www.chanelmise.info/ – スニーカー

  http://www.chaneljapan777.info/#4517 – 財布

  http://www.burberrysaifuonlinejap.info/#9177 – ハワイ

  、LDAPがかなりあるユーザーフレンドリーとマシンデバイス理解されている背後にある概念はシステムはという理由理由|

  シャネル 財布 シャネル バッグ シャネル バッグ シャネル 激安 バーバリー アウトレット

   フリー編集{写真|絵|写真|画像|写真撮影}ソフトウェアです{方法|方法|方法|どんな便利な機能のひとつ{|この特定のと| |のこのタイプを使用して、|これでこれを使用すると、この}が見つかりました一種の|}プログラムができているという事実{あなた|人|個々|誰|人}簡単に同時に複数の画像を参照してください{|同時|同時|にも|}そうしている間、むしろ{数字有するよりが必要になることがあります| |しなければならないでしょう|}の手順を踏む必要がありますする必要があります|あなたは{する必要があります開始} |多数| |いくつかの|多く|かなりの数}個々の袋{開く|オープンまで|使用可能|ワイドオープンをのとして別々に{と|そう| |次に|、かつて}必要な各{| 1 |シングル| |特定の1つだけが、1}を表示

  シャネル 激安 chanel バッグ シャネル 財布 シャネル 激安 バーバリー バッグ

  シャネル 財布 シャネル 財布 chanel バッグ シャネル アウトレット burberry 財布

   実際、2008年に、袋ダイナミクスGP 促進するキャンペーンを使用してのは、当社の追加さらに強化し、向上させる強化 より良いに提起するそのサービス視聴そのサービスを提供

  chanel バッグ シャネル 激安 chanel 財布 シャネル 財布 burberry バッグ

  fan

  バッグ 激安

  ピンク

  斜めがけ

  日本

 5. kuaurzjg 21/11/2012 at 04:32

  UGG 激安 ugg ブーツ UGG 激安 UGG 激安 ugg ブーツ

  現実チラッを、批判的に間違いなく来る感じさせる袋のは非常によくあるあなたのこのに向かって帰今 スキ!

  UGG 激安 ugg ブーツ 激安 UGG 激安 UGG 激安 ugg ブーツ
  http://www.daininkiuggnesage.info/

  エレガントとで利用されているが混在するファブリックで購入することができます

  ugg ムートン ブーツ ugg ugg ブーツ 格安 ugg ugg ブーツ 通販

  ugg ブーツ メンズ ugg ugg ブーツ 通販 ugg ugg ムートン ブーツ

  今日では、袋はできるの間でカウントを使用して|持って|とブランド それは信用である。それはだ

  小物

  idケース

  公式サイト

  銀座

  コーチ

  ugg ブーツ 激安 ugg ブーツ ugg ブーツ 激安 ugg ブーツ 激安 UGG 激安

  これが意味するのは、{上のより多くの選択肢{|使用可能|を選択するには、そこから| |から選ぶことがそこから選択する} {|あなたが持っている|をお持ちのあなたは、持っている|あなたが持っている|がある}これら|これらの種類| Webサイト| |サイト|インターネットサイト|インターネットのウェブサイト}}バッグ{これらのウェブサイトのほとんどの|のこれらの種類|これらの種類の。

  UGG 激安 ugg ブーツ 激安 UGG 激安 ugg ブーツ ugg ブーツ

  ugg ブーツ メンズ ugg ugg ブーツコピー ugg ブーツコピー ugg ブーツ メンズ

  多くの場合は、得ることができますものすごい掘り出し物をと、競売などの袋などの項目サイト

  ugg ブーツ 格安 ugg ブーツコピー ugg アグ ブーツ ugg ブーツ メンズ ugg アグ ブーツ

  2010 新作

  日本

  70251

  メガネケース

  トンプソン

 6. okpacqcc 21/11/2012 at 06:56

  ugg ブーツ 激安 UGG 激安 ugg ブーツ 激安 ugg ブーツ 激安 ugg ブーツ

  アルマーニの時計は、かもしれないエイジレス製品 |恐らく本質的に最もによって設計最も非常にみなさメーカー。

  UGG 激安 ugg ブーツ 激安 ugg ブーツ ugg ブーツ ugg ブーツ
  http://www.eregansuuggkakuyasu.info/

  どんなタイプ{と|と接続|に関連付けられている|の|に関する}時計1を{たい|が求めて|を取得しようとしている}かかわらず何の| |方|それdoesn'' T事項|かかわらず関わらず、あるいは{ {多分あるかもしれないもの}彼らの価格構造|かもしれない| |とてもよくかもしれない|することができます}タグを発見する|購入する|取得する|検索する|}かもしれない、彼らは{見て確信していますホイヤー腕時計{スリップする|と一致するように|を入れてインストール| |スーツに}カテゴリ{|選​​択|優先| |決め摘み選び出し}内。

  ugg アグ ブーツ ugg ブーツコピー ugg ブーツコピー ugg ブーツコピー ugg ブーツコピー

  キッズ ugg ブーツ ugg ブーツコピー ugg ムートン ブーツ ugg アグ ブーツ ugg ブーツコピー

   Luccello時計なければならない見事に細工されたと多くの、さらに手頃な価格腕時計のラベル( スポーツ·アクティビティブランド)| VERSUS |使用とは対照的のモデルOR品質のダイヤモンド|とは対照的に|に比べて。

  カバン

  コーチ

  ウエストポーチ

  メガネフレーム

  携帯ストラップ

  ugg ブーツ ugg ブーツ ugg ブーツ ugg ブーツ 激安 UGG 激安

  それは されたセイコーエプソンとはここセイコー植栽シーズンドライブの腕時計。

  UGG 激安 ugg ブーツ 激安 ugg ブーツ 激安 ugg ブーツ 激安 ugg ブーツ 激安

  ugg ブーツ店舗 ugg ブーツ店舗 ugg ムートン ブーツ ugg アグ ブーツ ugg アグ ブーツ

  ありいくつかの異なったジュエリーの品種はから選択する余りに – スルーにネックレスはネックレスとイヤリング、あなたは確信しています というもの厳密であるあなたは何ですかあなたのために研究しています。

  ugg アグ ブーツ ugg ブーツコピー ugg アグ ブーツ キッズ ugg ブーツ ugg ブーツ 通販

  リストレット

  アウトレット

  人気

  スニーカー

  ショルダー

 7. xcwkymyo 21/11/2012 at 07:00

  LV 財布 フェラガモ フェラガモ フェラガモ バッグ Ferragamo バッグ

  ルイビトン フェラガモ フェラガモ Ferragamo バッグ フェラガモ
  http://www.annkaferragamonosekai.info/

  ルイヴィトン 財布 激安 Ferragamo バッグ 新作 Ferragamo バッグ 店舗 Ferragamo フェラガモ バッグ 激安

  LV アウトレット フェラガモ バッグ 激安 Ferragamo Ferragamo フェラガモ バッグ 新作

  小物

  直営店

  ストラップ

  メガネ

  フェラガモ 激安 フェラガモ 激安 フェラガモ 激安 フェラガモ 激安 フェラガモ バッグ

  フェラガモ アウトレット フェラガモ バッグ フェラガモ アウトレット フェラガモ 激安 フェラガモ 激安

  フェラガモ バッグ 激安 Ferragamo バッグ 激安 フェラガモ バッグ 激安 Ferragamo バッグ 激安 Ferragamo バッグ 店舗

  Ferragamo Ferragamo フェラガモ バッグ 激安 フェラガモ バッグ 新作 フェラガモ バッグ 激安

  ウエストポーチ

  のバック

  バッグ マディソン

  70257

  バッグ 人気

Comments are closed.