Најсподелувани вести на Facebook за 2011

Каков тип на информации (линкови) најчесто споделуваш на Facebook? За жал преку статистичките податоци на Facebook не може лесно да дојдеме до бројките за македонските кририсници, па затоа ќе мора да се обидеме да извлечеме некои заклучоци од листата на најсподелувани написи на Facebook во Америка. Се надевам дека наскоро ќе извадат и за глобално најсподелувани.

Листата вчера ја објави Facebook а изгледа вака:

1. Satellite Photos of Japan, Before and After the Quake and Tsunami (New York Times)

2. What teachers really want to tell parents (CNN)

3. No, your zodiac sign hasn’t changed (CNN)

4. Parents, don’t dress your girls like tramps (CNN)

5. (video) – Father Daughter Dance Medley (Yahoo)

6. At funeral, dog mourns the death of Navy SEAL killed in Afghanistan (Yahoo)

7. You’ll freak when you see the new Facebook (CNN)

8. Dog in Japan stays by the side of ailing friend in the rubble (Yahoo)

9.  Giant crocodile captured alive in Philippines (Yahoo)

10. New Zodiac Sign Dates: Ophiuchus The 13th Sign? (The Huffington Post)

11. Parents keep child’s gender under wraps (Yahoo)

12. How to Talk to Little Girls (The Huffington Post)

13. Stop Coddling the Super-Rich (New York Times)

14. Why Chinese Mothers Are Superior (Wall Street Journal)

15.(video) – Twin Baby Boys Have A Conversation! (Yahoo)

16. Man robs bank to get medical care in jail (Yahoo)

17. Why You’re Not Married (The Huffington Post)

18. A Sister’s Eulogy for Steve Jobs (New York Times)

19. Ryan Dunn Dead: ‘Jackass’ Star Dies In Car Crash (The Huffington Post)

20. Scientists warn California could be struck by winter ‘superstorm’ (Yahoo)

21. Notes From a Dragon Mom (New York Times)

22. A Message to Women From a Man: You Are Not “Crazy” (The Huffington Post)

23. Obama’s and Bush’s effects on the deficit in one graph (Washington Post)

24. Penn State, my final loss of faith (Washington Post)

25. Golden-Voiced Homeless Man Captivates Internet (Yahoo)

26. The most typical face on the planet (Yahoo)

27. Widespread destruction from Japan earthquake, tsunamis  (CNN)

28. Permissive parents: Curb your brats (CNN)

29. A father’s day wish: Dads, wake the hell up!(CNN)

30. (video) – Laughing Baby Loves Ripping Paper! (Yahoo)

31. Epic Cover Letter: How To Get Hired For Your Dream Job (PICTURE) (The Huffington Post)

32. New Zodiac sign dates: Don’t switch horoscopes yet (Washington Post)

33. Things Babies Born in 2011 Will Never Know (Yahoo)

34. The Psychology of Revenge: Why We Should Stop Celebrating Osama Bin Laden’s Death (The Huffington Post)

35. (photo gallery) – ‘Where Children Sleep’ (New York Times)

36. Quake moved Japan coast 8 feet, shifted Earth’s axis (CNN)

37. Steve Jobs, Apple founder, dies (CNN)

38. China’s latest craze: dyeing pets to look like other wild animals (CNN)

39. Grant Hill’s Response to Jalen Rose (New York Times)

40. Steve Jobs’s Patents (New York Times)

Мене веднаш во очи ми падна типот на изворите кои се излистани овде. Буквално сите до еден се огромни медумски компании (можеби малку се разликува The Huffington Post иако зад него стои AOL), и она што е интересно нема баш многу различни меѓу нив. Јас успеав да избројам само 6 различни медиуми на листа од 40 написи. Во детали распределбата изгледа вака: New York Times – 7; CNN – 10; The Huffington Post – 7; Yahoo – 12; Washington Post – 3; Wall Street Journal – 1.

Пријателите од TheNextWeb забележуваат интересен факт дека покрај забавните теми (хороскоп и сл.) топ тема на листата е многу сериозна тема (цунамито во Јапонија) и тоа станува збор за фотогалерија што заедно со другите написи на листата уште еднаш потврдува дека фотографии и видео поминуваат одлично на Facebook.

Вредно за спомнување е да се воочи фактот дека на листата нема само т.н. breaking вести и дека (ова важи првенствено за американскиот пазар се разбира) сеуште е многу рано за да се отпишеме Yahoo! Сепак, тој извор на оваа листа е најчесто застапен.

Што мислисш која е најсподелувана МК сторија на Facebook. Сподели го линкот до сторијата во коментар, ние ќе го провериме бројот на споделувања на Facebook.

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.