Киборзи – добредојдовте!

Господинот Petruzziello италијаец кој во автомобилска несреќа ја има загубено левата рака имаше можност да опробува биомеханичка рака, која не му била имплантирана туку поврзана со електроди со неговиот мозок во времетрање од цел еден месец. Само по неколку дена успева да научи да прави сложени движења, ала да фати  и подигне чаша, и т.н. само со помош на своите мисли и концентрација…. Она што претстои како предизвик за научниците сега е да изнајдат начин како на овој исчекор да му дадат трајност, елем, биомеханичката рака да биде трајно имплантирана и функционална.

Се чини дека киборгизацијата во целосна смисла на тој збор не е толку далечна иднина. Физичкиот спој на човекот со технологијата не е новина. Пејсмејкери, вештачки колкови и сл….сето тоа ние одамна познато и веќе сосема природно… Но успешниов пример на фузија на технологијата и “живо месо”  е неверојатно возбудлив исчекор во некоја нова неуромансерска ера…

Киборзи -Добредојдовте!

ако сакате да прочитате повеќе можете да го сторите тоа тука: Experts: Man controlled robotic hand with thoughts

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

1 Comment Киборзи – добредојдовте!

  1. melbourne airport sh 21/11/2012 at 04:33

    Lyndon B. Johnson~ All that Hubert needs over there is a gal to answer the phone and a pencil with an eraser on it.

Comments are closed.