Краткорочно решение

Дали сте се запрашале во последно време зошто под рака не ви доаѓаат последните броеви на ТЕА Модрна, туку на ЛаНова
Одговорот е премногу едноставен. НЕМА бесплатни дискови.

Лично мој став е дека тоа е одлично за “читателите” но убиствено за издавачите. Штом еднаш ќе се стави CD со весникот, веќе идентитетот се менува. И тешко дека некогаш ќе може да се врати на старите патеки. (Не е голем тој што има, туку тој што подарува) Дневник

А поклонот не може да биде исплатлив. Рака на срце ако имате многу реклами, спонзори и голем тираж, ова може да изгледа како одлична зделка. Но од друга страна колку долго (особено во МК) ќе може да се изнаоѓа соодветен поклон за да се одржи тиражот.

А тиражот е навистина незгодна работа. Прво сите го кријат како да е тајната за вечен живот, второ кога ќе прашате некој горд уредник или сопственик за бројка добивате број кој е многу блиску до добивката на лото.

Гневни на оваа практика (која секако не е измислена кај нас) се и неколку главни фаци во овој бизнис. Еве ја нивната реакција:

Murdoch: “People grab (the newspaper), tear the DVD off and throw away the paper. They’ve got to learn. That’s got to stop.”

Sinclair: “These vast expenditures on CDs and DVDs, they’re like injections of yippee beans – circulation suddenly goes up only to leave you in a thoroughly depressed state if you can‘t produce as good a CD this week as you did last week. It’s not a very flattering picture of the way newspapers want to promote themselves.”

The reality of giveaways is all too clear. They’re are used to sell papers which then improves Audit Bureau of Circulation figures which is in turn supposed to entice advertisers into buying more pages.

But when newspaper executives admit that consumer eyes are not scanning pages, it won’t take long for advertisers to realize that giveaways don’t benefit them afte rall.

Колку долго може да трае оваа практика? Или сите весници ќе постигнат договор, или еден ќе престане прв, па останатите ќе следат

Извор: Editorsweblog

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

1 Comment Краткорочно решение

  1. jordan 6 21/11/2012 at 08:15

    Welcome Articles just like it directly to your electronic mail box seat!Take gratis now!

Comments are closed.