Online vs. Print

Зошто печатените медиуми секогаш ќе ја пренесуваат пораката полесно од оние на интернет? Графичките можностите кои ги нуди печатениот дизајн се разликуваат од оние на интернет. Барем сега за сега. За во идниина ќе видиме.

Еве на крако како изгледа дизјанот на интернет денес, сумирано од уредникот на Данскиот Computerworld Online, каде тој го објаснува новиот дизан на нивниот сајт, но не е далеку од секојдневната слика.

  • Articles are no longer organized by priority, only by time stamp.
  • Priority has been given to tagging all articles. The idea is to focus on building related content around articles.
  • All headlines are the same size, no matter how important the story.
  • The entire site navigation has been hidden under a link.
  • Some ads are the same font size and type as news articles, but have been marked with a grayish “advertisement” label.
  • All users now can blog on the site.

Во постот каде јас наидов на оваа тема, (Here’s The News, Help Yourself)(EMedia Tidbits) авторката пренесува една изјава на Anne Kirah (Microsoft’s anthropologist)

Print media is capable of things that the online can’t do. The text, the layout, the colors, the layout, and the context makes it easier to remember and understand things when we see it on paper.”

Искрено не ми пречи да ги добивам вака информациите (во форма на фид) но рака на срце графички потешко, да не речам воопшто, не може да се запамтат сториите на интернет. Јас би сакал можната интервенција да нес е прави во фидовите, или сајтовите да станат фодови (налик на овој данскиов) туку да се работи на дизјнот на секоја строја поединечно.

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.