Јапонија најблогерска нација

Според последните објавени бројки, Јапонија е држава која има најголем број на блогери по глава жител и го урива погрешното, a доминантно, мислење дека се во врска со Web 2.0 доаѓа само од западнииот кибер-свет:

Compared to the English-speaking world, the Japanese have gone blog wild. They write Web logs at per capita rates that are off the global charts. Although English speakers outnumber Japanese speakers by more than 5-1, slightly more blog postings are written in Japanese than in English, according to Technorati, the Internet search engine that monitors the blogosphere…

Јапонија најблогерска нација

By some estimates, as much as 40 percent of Japanese blogging is done on mobile phones, often by commuters staring cross-eyed at tiny screens for hours as they ride the world’s most extensive network of subways and commuter trains.

 

Јапонската блогосфера е разгранета прилично па ја опфаќа и нашата земја преку овој супер-симпатичен и интересен двојазичен блог:

From Macedonia

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

4 Comments Јапонија најблогерска нација

 1. GoodBytes 07/12/2007 at 23:13

  И воопшто, Јапонците се луди по технологија, геџети и роботи. Далеку се пред било која друга земја според тоа колку се технолошка нација.

 2. GoodBytes 07/12/2007 at 23:14

  И уште ова, ми текна откако кликнав на Submit: Јапонија му е Запад на САД.

 3. sead93 07/12/2007 at 23:32

  :) да, ова со Јапонија како запад-вистински , е прилично точно :)

 4. Џаман 09/12/2007 at 01:55

  Читнав малку кај јапонката што работи во влада. Симпатична дво-јазичност!

  Баш ме интересира што таа би кажала по неколку години престој во МК за гаџет културата? Сепак мислам дека “шогун“ културата им е доминантна, оваа гаџетскава е само надоградена врз првата.

Comments are closed.