LeWeb: Bill Gross, Idea Lab – Лекции од животот на еден претприемач

Bill Gross е многу искусен претприемач кој си игра со големи идеи и пари веќе 20 години. Нависитна големи сервиси излегле од негови раце. Презентацијата негова на LeWeb беше навистина одлична и инспиративна. @Eniac се потруди да го срочи неговите совети во својот извештај во живо од LeWeb. Подолу еве ги препораките на Bill Gross

Foto from memeburn.com

Bil Kros je serijski preduzetnik, koji je tokom svoje karijere imao prilike da dobije investicije i do milijardu dolara. Rani preduzetnik, kao i većina Amera krenuo je već sa 12 godina sa prodajom slatkiša u školi da bi vremenom nastavio sa razvojem različitih proizvoda i kompanije, od industrije zvuka do softvera. Ispred IdeaLaba imao je priliku da investira u preko 300 kompanija, gotovo 900 miliona dolara!.

 1. Probajte da nađete tržište koje brzo raste
 2. Učenja kako da prodate, upoznate klijenta sa uslugom i objasnite mu čime se bavi je najvažnija veština koju morate da steknete. Jedan od najuspešnijih poslovnih poteza bilo je demonstriranje proizvoda klijentima u radnjama širom zemlje. Demonstracije približavaju rešenje koje nudite i daju vam više pažnje kod samih korisnika, što dalje vodi ka prodaji.
 3. Jurite za svojom strašću – radite ono što volite. Vođenje biznisa ima previše izazova da biste mogli da ih prevaziđete tek tako bez strasti.
 4. Fokus, fokus, fokus – uvek je bolje biti fokusiran, čak i ako izaberete pogrešan fokus. Bolje radite malo stvari jako dobro, nego previše stvari loše.
 5. Prepoznaj svoje prednosti – fokusirajte se na strukturu oko svojih prednosti i iskoristite ih sebi u prilog.
 6. Nemojte da gradite veću strukturu nego što je potrebna – biznis se brzo razvija, raste i menja. Budite spremni na promene, bolje je rasti sporo nego sigurno propasti.
 7. Izdržite dok tržište ne bude spremno – ako imate sjajnu uslugu ali tržište nije spremno za istu, izdržite dok ono to ne postane. Verujem da je lokalni primer Limunda najbolji da objasni ovu situaciju. Stisnite se, štedite novac i uspeh će doći onog trenutka kada tržište sazri za vaš servis.
 8. Morate da nađete ključne partnere – ako želite da pravite stvari koje će da promene svet, morate da nađete odgovarajuće partnere koji će tu ideju da podrže
 9. Testirajte, testirajte, testirajte – morate da znate da je proizvod koji izbacujete na tržište ono što korisnici žele, pre nego što potrošite novac no ono što niko ne želi.
 10. Učinite da korisnici uživaju u servisu – morate da ohrabrite korisnke da dalje promovišu vas servis, marketing zna da bude kratkog daha, korisnici su ti koji prave razliku.
 11. Svaka istina ima 3 faze – prvo je ismevana, onda je žestoko odbijana, da bi se na kraju se prihvatila kao očigledna. Ovo je proces koji traje, ali vredno ga je doživeti.

Очекувам во теков на денов да се појави видео од предавањето, што го објават, ќе го дополнам постов.

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.