Newspaper Saved! Newspaper Saved! Read All About It!

Joe Mathewson, ПОранешен репортер на Wall Street Journal, банкар, адвокат, и професор по business journalism на Medill School of Journalism од Chicago има визија која заслужува внимание.

НЕПРОФИТНИ ИЗДАВАЧИ НА ВЕСНИЦИ

Идеја звучи изонредно, иако сега засега вакво нешто може да се очекува само во Америка.

Подолу само мали извадоци од текстот на Joe, објавен во Editor & Publisher

We’ve seen enough advertising and circulation stagnation to realize that if we don’t think imaginatively now about how to preserve them, we’ll have to think very imaginatively later about how we’ll get along without them, both as individuals and as a nation, and that’s not pretty to contemplate (продолжи)

But does “healthy” have to mean “profitable”?%Let’s dream for a moment about newspapering freed from the profit motive. Purists may argue that newspapers, like any other enterprise, should have to earn their way in the marketplace, and if they fail the market test, so be it. (продолжи)

A newspaper company, like a public broadcaster, could be organized as a not-for-profit (продолжи)

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

4 Comments Newspaper Saved! Newspaper Saved! Read All About It!

 1. Shepard 11/12/2005 at 21:26

  Постојат непрофитни издавачи на весници. Само тие весници обично не се читани.

 2. GoodBytes 12/12/2005 at 04:48

  But if their professional staffs can be preserved, perhaps even augmented as their companies capitalize better on the Internet, newspapers' freedom and opportunity to report the news, especially the sensitive, prickly news, can only be enhanced, freed of any concern about offending advertisers.

  Блоговите се практична имплементација на оваа идеа. Дали има разлика меѓу онлајн издание на еден весник и колаборативен блог во чија содржина учествува тим од автори?

  Главната причина за „искреноста“ на блоговите е во нивната ослободеност од товарот на адвертајзерите и нивното влијание врз издавачот.

 3. Darko156 12/12/2005 at 10:20

  Се сложувам и со двајцата, но сепак ова идеја е малку повеќе.

  Човеков се обидел на кратко да го заокружи целиот процес на постоење на непрофитен весник. Муабетот е дека тој ќе се бори на пазарот исто као и другите, и ќе има предуслови да стане популарен и читан, но како основа нема да го има профитот и дивидендите, (дури и да оствари, идеата е да ги поклони за хуманитарни цели) а со тоа има предиспозиции да остане независен во подолг период.

 4. Baju Bayi 21/11/2012 at 07:49

  Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is wonderful, as well as the content!. Thanks For Your article about Newspaper Saved! Newspaper Saved! Read All About It! | К О М У Н И К А Ц И И .

Comments are closed.