#LeWeb – 3 трендови на кои мора да посветите внимание

Несомнено, на страна @GuyKawasaki, првиот ден го одбележа одличлната презентација на Fred Wilson (@fredwilson) кој зборуваше за трендовите за иднината… еве на кратко (на англиски, ме мрзи сега да преведувам..)

fred-wilson

Trend 1: Tech-driven networks replace bureaucratic hierarchies.

Production and organisation costs were so high in the industrial age, that hierarchies were the most cost-effective way of organising. That’s no longer true.

Trend 2: Unbundling

It used to be very expensive to distribute things, so it made sense to bundle and sell packages. Newspapers are another example of that. Online, that doesn’t apply, so you get to choose your coverage from whomever you like best.

Trend 3: We are all nodes on the network

80% of people in the room would choose their smartphone over their laptop, if they had to. Fred would choose his mobile – he can do almost everything he can on his laptop with his phone, but there are things he can’t do on the laptop, because it lacks the sensors or location awareness of his mobile.

Дополнително ги истакна следниве 4 сектори на кои мора да се внимава во иднина: Финансии, Здравје (health&wellness), доверба и идентитет и data leakage (немам превод).

via

Светло: iPhone-от на Лела од @junctionconnect

дополнето:

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

4 Comments #LeWeb – 3 трендови на кои мора да посветите внимание

 1. JB 13/12/2013 at 12:05

  Значи информацииве се толку корисни и нови и деталини тоа е неверојатно.
  Софтвер заменува бирократска (не)ефикасност- новина пред 20 години
  Второто е тренд од пред 15 години- и на крај излезе дека за оние кои купуваат – сепак весник е весник.

  И третото извади статистика колку интернет корисници има во светотот.
  Извади статистика колку имаат смартфон.
  Извади статистика колку го користат за сурфање. Ќе завршиш со број од милиони-Што не е исто со 80% од корисниците во собава се на мобилен за да сурфаат.

 2. Дарко Булдиоски 13/12/2013 at 13:04

  Ајде погледни го видеото каде ги има подетално објаснето работите… па после пак ќе правиме муабет
  http://www.youtube.com/watch?v=R43OKYmGbhU

  Патем, ме фасцинира како анонимен македонец е попаметен од човек кој раководи со ненормално големи пари и токму тие пари ги има става онаму каде што зборува дека ќе се развива светов… 🙂

 3. JB 13/12/2013 at 13:23

  Првично благодарам што толку многу ги цениш Македонците, да точно анонимноста е наша светска одлика.

  Не знаев дека вашата веб страна служи за советување каде да ги насочиме своите капитални инвестиции. Благодарам 🙂

  Инаку се што сакав да кажам е ако зборуваме за трендови – ништо ново тие трендови се тука од поодамна. Очекував повеќе!

 4. Дарко Булдиоски 13/12/2013 at 19:34

  Каде тоа пишува дека овој блог е за советувалиште за инвестиции и сл? Јас посочив кој е типит и зошто мислам дека е вреден да се слушне 🙂

  Трендови за следни 10 год. не може да бидат ултра нови работи кои никој до тогаш не ги видел… секоја често што ете ти си ги видел овие работи пред 15 години…

Comments are closed.