2 милиони долари – еден ден реклама

Веројатно досега сите разбраа дека могулот медиумски Rupert Murdoch, т.е. неговата News Corp. го купи Wall Street Jurnal. Може да се рече дека ова е стара вест со оглед на големата популарност која ја доживе кога започна целава приказна. Како и да е утре ќе се случи финалното преземање.

По овој повод, Rupert ќе потроши 2 милиони долари за да дознаат не само ние кои ги интересира туку и врапчињата на гранка. Утре во огромен број весници ширум светот ќе се појави реклама на три страни со фалбаџиска содржина:

“Today the greatest brand in financial journalism joins up with the world’s most restless global media company,” the ad will state. …Media Guardian

Интеесниот дел од приказнава е што најголемиот конкурент на WSJ, FT (Financial Times) одбил да ја објави рекламата, не им се бендисале зборовите внатре :).

Има уште еден интересен дел. Останатите две страни од рекламава ќе бидат пополнети со промашените прогнози врзани за минатот на Rupert Murdoh:

The next double-page spread contains a timeline of acquisitions from when Rupert Murdoch inherited and rescued afternoon newspaper the Adelaide News in 1954, through to today’s acquisition of Dow Jones.

Each entry contains sceptical quotes predicting Murdoch’s demise, including:

“He’ll be broke within the year” – 1954, on his rescuing of the Adelaide News.

“OK, so you are a one hit wonder” – 1956, on his first acquisition, the Perth Sunday Times.

“No one reads that” – 1969, on his acquisition of the Sun, then with a circulation of 600,000.

“No one messes with the BBC” – 1989, on the launch of Sky.

The timeline ends with 2007 and the quote, “The Wall Street Journal will never be the same”. It continues: “Exactly. And that’s a promise.”

Се надевам утре ќе се појави некаде на нет рекламава.

И ај после нека се осмели човек да каже нешто против него. Него, стар е човеков, ме интересира што ли ќе се деси со империјава откако ќе го снема? Дали ќе се најде достоен заменик?

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.