Extra! Extra! Tabloids Vs Broadsheets

Американскиот Project of Exellence in Journalisam објави студија во кој ги споредува двата модела на дневни весници: таблоиди и broadsheets (кој знае некој како се викаат на МК, нека пише, ќе го променам).

Истражувачите наведуваат дека традиционалните читатели може малку да се разочараат кога ќе согледаат дека таблоидите нудат повеќе информации.

Но, сепак ова истражување утврдува дека таблоидите ги покриваат темите многу по плитко, за разлика од овие другите. Но дека еден читател за 20 минути може да добие повеќе основни информации на повеќе теми преку таблоидот, во споредба со насловните делови од broadsheet-от

Сепак, очекувано идеалниот весник треба да ги комбинира добрите страни од двата модела.

The report suggests that the newspaper of the future needs to combine the positive aspects of each format to be a success: “Combining the broader news summary of the tabloids with the depth of the broadsheets on the key stories of the day may point to a way for newsrooms with fewer reporters to continue to cover the waterfront—and in a way that may serve readers better than simply covering fewer things or making every story a little shorter.” …повеќе

Подетално за ова истражување во PDF можете да прочитате тука (200 KB)

Во секој случај интересна тема за истражување. Можеби едно вакво истражување би можело да се направи и во МК. Момците во нивниот извештај ја имаат претставено и методологија по која работеле. Вреди да се искористи

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.