Agenda setting и блоговите

Во последниот број на култниот online магазине First Monday, е поместен еден текст кој сериозно ја разнишува agenda-setting теоријата. Авторот Aaron Delwiche тргнал од претпоставката на Steve Chafee (потребна е претплата) за промената на улогите на актерите во оваа теорија која тој пред неколку години ја предвидел во еден свој текст.

Постов го пишувам откако ги прочитав само воведот и заклучокот на овој текст. Agenda–setting, opinion leadership, and the world of Web logs.

Но комплетната верзија ја отпечатив и ќе ја прочитам во текот на денов. Најискрено ви го препорачувам тоа и вам.

Еве дел од заклучокот:

Во еден напис, објавен кратко по неговата смрт, Steve Chafee зборуваше дека новите медиуми ги трансформираат претпоставките на традиционалните комуникациски теории. Следејќи го равојот ова го воочуваме кај блоговите, тој предвидел дека “клучниот проблем за agenda-setting теоријата ќе биде промената од ставот дека медиумите ќе им кажуваат на луѓето за што да размислуваат во ставот дека луѓето ќе им кажуваат на медоимите за што да раскажуваат” Оваа студија докажува дека тој имал право. …повеќе

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.