[video] Adam Westbrook’s “10 trends in journalism in 2010″

Благодарение на твитот на Огнена Костова, го погледнав видеото на Adam Westbrook (додадено: оригиналниот пост на Adam е тука: 10 trends in journalism in 2010). Тој, по свое видување набројува/предвидува топ 10 трендовите кои не очекуваат (т.е ги очекуваат) во областа на новинарството и онлајн медиумите.

Еве ја листата.

 1. new news startups
 2. journalists and NGOs working together
 3. journalists moving into training
 4. hyperlocal content
 5. paywalls in action
 6. demand for high quality content
 7. journalism in real-time
 8. battle of the smartphone
 9. augmented reality
 10. innovation in the classroom

Додека го пишувам постов @sead93 искоментира дека за локални услови не се релевантни трендовите 2, 4 и 10. Ете ги коментарите подолу, може да елаборира :). Јас само сакам да додадам дека најмногу очекувам од трендовите 6 и 7 кој претпоставувам ќе бидат врзана реакција на трендот 5. Секако повторно зборуваме за некој глобален, т.е. западно ориентиран пазар.

Кој е твојот став по однос на овие трендовиве?

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

2 Comments [video] Adam Westbrook’s “10 trends in journalism in 2010″

 1. sead93 23/12/2009 at 23:35

  Веќе сетивме доста иницијативи од под реден број 1, а 6 и 7 ни се ептен нужни, за да останеме во чекор со трендовиве колку-толку, а и тројка поприлично.

 2. PRoom-blog 24/12/2009 at 02:14

  Јас ќе се придружам кон првичниот коментар на @sead93 за трендот под реден број 2. Ова го искоментирав уште пред да го дочитам постот, ама стварно го мислам. Да дочекаме новинарите и НВОи да работат заедно, е тоа ќе биде веќе нешто! (освен нели ако заеднички не трчаат по пари од некаков грант)

Comments are closed.