Today’s journalism is obsolete

Следнава колумна оригинално беше објавена на LANACION.com од Аргентина на 26.12.2005. Оригиналот е на шпански. Овој превод е направен од нејзината англиска верзија издадена на notasjuliangallo.blogspot.com на 22.12.2005

Автор: Julian Gallo
Професор по Нови медиуми на Master of Journalism (Maestría en Periodismo) програмата понудена од Универзитетот од San Andrés, Grupo Clarín и Columbia University School of Journalism

“You are what you know”
CNN

Крај на детството
Десет години по првото онлајн појавување на весниците, интернет новинарството се соочува со неверојатни предизвици и можности низ целиот свет. Колумните кои во последниве неколку месеци LANACION.com ми дозволи да ги објавувам, ми овозможија да истражам некои аспекти кои можеби се невоочливи за читателот, но кои можат да бидат значајни за иднината на вестите (news): Дали е текстот доволен? Дали новинарите треба да прават и да вклучуваат фотографии, аудио и видео записи? Дали читателите сакаат да гледаат, слушаат и да учествуваат?

Текст култура
Во последните десет години најголем дел од објавувачите на вести на интернет воспоставија начин на пренесување на приказната кој може да биде претставен со следниов графикон.

Сторија, Текст, Фотографии, Видео, Аудио, Линкови

Текстот е `рбетниот столб, телото, а и содржината на една сторија, и околу него се вклучени серија на додатоци од другите содржини – сфатени со релативна или помала важност – составени од фотографии, аудио, видео и линкови. Освен со линковите, авторот има мало или воопшто нема влијание врз мултимедијалните содржини кои го придружуваат неговиот текст.Во основа, сторијата која денес е објавена на интернет се уште се произведува како што со години наназад се призведувала во печатените медиуми. Авторот се занимава со важните работи (тој пишува), а останатите го зголемуваат или збогатуваат неговиот текст со додавање на дизајн и содржина. Во овој работен процес авторот е личност со еден талент: тој може само да пишува. Во ова сценарио некој е директно задолжен за изгледот, друг ги слика сликите, трет го врши нивниот избор, некој трет ги средува видео и аудио материјалите кои ќе бидат предмет на уредување од страна на друг човек и конечно “техничар” кој ќе го постави сето ова онлајн. Во една ваква структура се верува дека новинарот има помалку способности од еден тинејџер кој одржува свој блог.

Детал од Washingtonpost.com: Текстот е на страна; подредени се аудиото и фографиите на другата страна

Овој механизам ги задушува големината и раскошот на сторијата. Ако авторот нема контрола врз тоа што, каде и како мултимедијалната содржина ќе биде поставена, овие содржини неизбежно ќе бидат отфрлени од сторијата. Верувањето, како што е во најголем број случаи, дека способноста на читателот сам да ги провери содржините одделно само по себе е мултимедија (click to watch the video), е речиси еквивалентно на претпоставката дека ако изедеме малку марула, а потоа се напиеме две лажици масло за јадење, ќе добиеме салата. Некои работи мораат да се измешаат за да функционираат.

Оваа серија фотографии прикажува како одеше шишањето на мојот син. Сликани се со Nokia 7610 и објавени со помош на Flickr во моментот на шишањето. Со вметнувањето на овие фотографии во оваа колумна, не беа потребни зборови за да се опише тоа искуство. (во овој случај ставена е само една од фотографиите – погледнете го оргиналниот пост)


Сепак, поминаа десет години, а најголемиот дел од интернет медиумите се` уште се само израз на текст културата.

Зад ова преценување на зборот можеме да го откриеме и создавањето на структурите кои се само текстуални. За поинаку (подобро) да ги изведеме работите, ни требаат автори со нови способности и уредувачка слобода која досега не постоеше. За да се обнови новинарската практика ни требаат автори кои можат да одлучат каде да сместат фотографија, па дури и сами да можат да фотографираат. Зарем досега не станавме сите фотографи? Ни требаат новинари кои во нивните стории ќе имаат и аудио и видео записи. Зарем не сме сите експерти кога снимаме? Ни требаат и новинари кои знаат да раскажат сторија на интерактивна мапа, како што може да се види во неверојатниот документарец за Ernest Shacketon displayed in Google Earth (download) *Забелешка: Google Earth мора да биде претходно инсталиран Via Google Earth Blog

Постојат илјадници пречки за сето ова да се случи во мејнстрим медиумите. Но ова искуство на LANACION.com покажа дека ова е апсолутно возможно.

Конкретната методологија на работа развиена заедно со весниците овозможи да се отстранат неколку многу важни технички потешкотии. Всушност сите мои колумни се напишани на Blogger. Таму го презедов html кодот и потоа го испратив во редакцијата преку е-mail. Објавувањето на овие колумни имаше само неколку мали корекции. Употребата на платформата Blogger за да се создадат збогатени текстови не подразбираше развојно прилагодување за LANACION.com. Беше едноставно и бесплатно.

Сликата го прикажува кодот генериран од Blogger кој подоцна ќе биде испратен до LANACION.com


Употребата на Blogger како платформа за пишување значи дека може да имаме пристап до мултимедијална редакција без оглед на тоа каде се наоѓаме, во интернет клуб во Буенос Ариес или на аеродром со Wi-Fi конекција.

All senses
Дефинитивно мора да разбереме дека читањето не е исто како гледањето или слушањето. Зборот е клучниот елемент, но тој често не е ефективен. Еден пример:
Juan Domingo Perón (wiki) го кажа следново во говор во 1955 година (извадок):

“Answer violence with violence… And from now on, a permanent behavior for our movement is that whoever tries to break the order against the established authorities or against the law or the Constitution can be killed by any Argentine… If one of us falls today, five of them must fall tomorrow”.

Го објавив оригиналниот аудио запис од овој говор на Perón со цел да го споредам во оваа колумна преку бесплатниот сервис Castpost.

Слушнете го

Совршено е чист. Постои некоја дополнителна информација во звукот која не може да се пренесе во друг вид на запис. Можеме да кажеме, од информативен агол, дека двете и текстуалната и аудио верзијата се слични. Но кога слушаме, сфаќаме дека всушност не се еднакви. Би рекол дека се надополнуваат една со друга. Подобро можам да го анализирам пишаниот збор, но заканувачкиот тон можам да го примам само преку неговиот глас. Усмената верзија на Perón ме заплашува. Поентата е дека сликите, аудио и видео записите треба да бидат вметнати секогаш кога е тоа соодветно. Како читатели, треба да научиме да бараме, а не да бидеме лишени од мултимедијалните информации. Печатените весници се неми; Интернет медиумите не се.

Сега е можно
До неодамна, беше речиси невозможно еден автор да ја постави сета мултимедијална содржина која ја смета за релевантна. Како и да е, рамо до рамо со експанзијата на блоговите се појави и цела класа на нови бесплатни сервиси кои ни дозволуваат да архивираме и да дистрибуираме содржина, а тоа драстично ни овозможи да вршиме репродукција на содржината од другите медиуми. Зборовите како блогирај или “Embeddable Player” станаа екстремно популарни и опишувани.

Со цел да разбереме какви беа работите порано и какви се сега ќе го разгледаме следново. Секоја содржина во овој весник (освен некоја, вклучувајќи ја и оваа колумна) е зачувана на своите сервери. Тоа е класичен модел на “broadcasting” каде објавувачот ја дистрибуира својата содржина од својата опрема. Содржина на која тој ги поседува авторските права и менаџментот. Нацртав една скица за да ја илустрирам оваа идеја.

Од серверот на весникот до мониторот на читателот постои само една змислена цевка: Интернетот

Изненадувачки, иако оваа колумна има други содржини, тие не се на компјутерите кои им припаѓаат на LANACION.com, кој патем не ги поседува ниту правата, туку тие се наоѓаат во неколку компјутери кои сакаат да ги редистрибуираат содржините во оваа колумна. Јас се потпрев на Castpost за да го вклучам говорот на Perón, на Flickr за фото секвенците од кај берберот, и користев YouTube за серија на видео клипови кои ќе ги видите подолу. Овој механизам е наречен “Re-broadcasting”. Следнава скица прикажува како тоа функционира.


Селскиот пат на бродкастингот станува автопат со повеќе извори насочени кон исто место кое, благодарение на технологијата, се храни со содржини од неограничен број на корисници и нивната лична поврзаност со други медиуми. Ова е нешто што е многу радикално во историјата на средствата за комуникација, многу е едноставно да се објасни, но тешко е да се сфати.

Иднината
“If it works, it’s obsolete” A warfare industry motto.

Ten years after a newspaper in Argentina made its first appearance in Internet, and in the face of the fabulous changes that have taken place throughout the decade, it is legitimate to wonder: What will journalism be like in ten years time? What type of journalist will Internet need? What will we understand by “piece of news”? While we think of possible answers, the audio, photos, videos and maps already embedded in Internet pages, and generating new ways of telling a story, show that there is an obsolete element in today’s journalism. And that there is a new language ahead that we will have to learn how to write and read.

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.

3 Comments Today’s journalism is obsolete

  1. Александар 08/01/2006 at 23:11

    Господ здравје да ти даде за преводов. Ми отвори цел еден нов свет. 🙂

  2. Darko156 09/01/2006 at 09:59

    Не си свесен колку мерак ми направи што конечно некој ми коментира на овој пост. бидејќи мака ми беше како “никој ” не сфаќаше за колку битна работа станува збор.

    :))

  3. Pingback: mirá! » Archivo » El periodismo actual es obsoleto

Comments are closed.