Date Archives 2005

Потребен електронски речник на македонски

Со употребата на интернетот како информатичко средство за пренесување на информации, во македонскиот јазик навлегоа и голем број термини од информатиката. Се случува зборови кои имаат соодветен превод, да не се употребуваат, па така, за електронска пошта се употребува е-маил, за страница се користи сајт, за мрежа нет, а слично е и со фајл, хардвер, софтвер, Интернет, Веб итн. Познавачите предупредуваат, дека интернетот е место каде што не постои јазична контрола, а на удар се писмото и правописот, граматиката, лексиката, синтаксата – всушност целата јазична структура во јазикот. Секојдневно се појавуваат се повеќе страници или сајтови на македонски јазик, каде што можат да се забележат и лекторирани и добро преведени текстови (многу ретко), но најголемиот број се нелекторирани и јазично нестандардизирани текстови.

Прочитај повеќе на: www.vecer.com.mk

Истражување

Деновиве на веб страницата на Најди се поставени резултатите од истражвањата кои ги споведе тимот на овој македонски пребарувач. Станува збор за листа на 10.000 најчесто користени македонски зборови на нивните индексирани веб страници. Има некои интересни резултати. Врска до Најди може да најдете во делот со препорачани прошетки. Погледнете. Може да се извлечат интересни заклучоци.

Нова адреса во виртуелниот простор

Неодамна во виртуелниот простор (“над или под” Македонија) се регистрираше нова адреса која заслужува посета. sekojden.com.mk е нов on-line дневен весник кој во целост ги користи предностите на on-line новинарството и самата динамичност на интернет мрежата. Доколку денот го започнувате пред монитор претпоставувам дека ова за вас е добра вест

Уште колку имаме до информатичко општество?

Македонија ќе стане информатичко општество, или барем такво сака да стане во иднина. Дали таа иднина ќе биде блиска или далечна, може само да погодуваме, сега засега ни оди многу бавно. Се уште не постојат правни основи кои би овозможиле онлајн комерција, нема креирано, а богами и нема некои посериозни обиди да се дигитализираат базите на податоци, нема ни доволно едуцирани т.е. компјутерски (технолошки) писмени луѓе кои ќе ги конзумираат информациите што би ги „произведувало“ информатичкото општество. Во меѓувреме би сакал да ви претставам еден многу интересен опис на модерната технологија. Се работи за дел од текст објавен во еден македонски магазин. Ова објаснување убаво ги сегментира различните нивоа на едукација на луѓето вон, но и на оние кои функционираат во информатичките општества.

За фриковите: 530 процесори AMD–Opteron на 64 битови во кластер архитектура со Dual-Nodes во климатизирани куќишта High-Density со еден TB RAM, харддиск 11 TB и 2,3 TFlops/s.
За познавачите: 1.085.440 мегабајти работна меморија, 10.880 гигабајти харддиск и 2.332.000.000.000 операции во секунда.
За лаиците: тоа што (суперкомпјутерот) Алберт може да го пресмета во секунда одговара со сметачките способности на 300.000 луѓе што на секои четири секунди множат два осумцифрени броја – и сето тоа цела една година.“

PR.ORG.MK

Во прилог на претходниот пост еве една информација која можеби не сте ја знаеле. На интернет постои страница www.pr.org.mk. Таму може да се најдат интересни работи сврзани со темата која ја начнавме. Но внимавајте од за мене необјасниви причини страницата се отвара прво на англиски јазик.

PR – Луѓе за „однос“

Малку провокативен наслов за зголемен интерес. Изминативе неколку дена неколку циркуларни писма , кои требаше да известат за одреден настан ме предизвикаа да размислувам на оваа тема. Под нив потпишано лице за односи со јавност т.н. PR. А притоа во текстот и начинот на кој е остварена комуникацијата апсолутно по ништо не можев да заклучам дека станува збор за личност која се грижи за јавниот имиџ и презентација на одредена фирма. Текст со многу печатни грешки, многу граматички неправилности, многу недоискажаности и терминолошки катастрофи. Почнав да размислувам во која наша фирма или кој наш (македонски) бренд има саглам одделение или личност за односи со јавност. Успеав да се сетам на многу малку. Можеби јас не ги познавам, можеби некој друг знае повеќе, но сепак инцидентите како овој треба да нè натераат да размислуваме кој може, а кој не може да биде PR менаџер, какво предзнаење и какво искуство треба да има тој или таа. Дали тие кои ја вршат оваа функција воопшто се запознаени со комуникациските системи, комуникациските форми, предностите и недостатоците на одредени медиуми и дали се свесни дека тие всушност ја презентираат сериозноста и професионалноста на некоја фирма или бренд?
Прашањата ги оставам отворени

Pomos

Se razbira na slikata mene me nema ama jas sum sekogas prisuten tuka nekade virtuelno ili duhovno 🙂 kako sakate.
Ve molam da im ja prenesete vesta za ovoj blog i na nasite “pomali” kolegi. Za zal jas nemam direkten kontakt so niv, no se nadevam ne za dolgo
POZDRAV

Vekje ne e sefte

Povtorno zdravo na site na ko iim raskazame jas i Viki za ovoj NAS blog. Vo slednive nekolku denovi site kje dobiete pristap da postavite vasi blogovi. Dajte mi samo malku vreme za da go sovladam i jas ova. Vekje napraviv nekolku greski zatoa ve molam bidete trpelivi se kje si dojde na svoe mesto

SE GLEDAME

Sefte

Zdravo na site onie koi kje zalutaat na ovoj blog.
Moeto ime e Darko i za prv pat pravam blog a voedno i postavuvam post.
Mojata idea e ovoj blog da bide tuka za site onie cii interesi se komunikaciite vo konkretna i opsta smisla.
Ova e samo test se gledame ponatamu
POZDRAV