Date Archives 2006

Кампањата за 2008
започна на „You Tube“

Кампањата за претседателските избори во САД во 2008 веќе започна, а овој пат еден од кандидатите тоа го направи преку „медимуот“ на „You Tube“:

Presidential hopeful John Edwards jumped his own announcement of his plans to campaign in 2008, scheduled for today, by posting a video on YouTube yesterday in which he pre-empts the news.

Засега реакциите на овој потег на еден од кандидатите се прилично позитивни (види Comments and Responses).

Каде е сајтот за Охридскиот договор?

Веќе неколку пати коментираме (јас и Сеад) на тема линков на сајтовите на трад. медиуми. Во еден наврат еден вработен во А1 се побуни (тука), но еве сега повторно се укажува таква шанса.

А1: По проблемите што на почеток ги имаше со интернет мрежата, вицепремиерот Селмани успеа да го промовира интернет сајтот на Владата, посветена на Охридскиот рамковен договор

Прво: Во сторијата нема линк до интернет страницата, патем се обидов, не успеав да ја најдам. Помош!?!

Второ: Понатаму во веста никаде не се спомнува сајтот и што тој содржи, на пример.
Трето: Изгледа се друго било поважно, од овој настан, вклучувајќи ја и разболената министерка и проблемите со интернет мрежата.

И после пријателите ми викаат зошто не сум пишувал повеќе за локални работи. Е ајде де.

Дополнување
Јееее, ја најдов, се разбира кај државниот сервис, нека зборат сите што сакаат сеуште е закон МРТВ, дури и блог имаат.

Интервју со Милозвучна солза

И тоа се случи, можеби се чекаше предолго, на важно се случи. Првото блогерско „мета интервју”. Се разбира ако не ти подаде рака ближен свој, тогаш кој. Интервјуто е направено од Историчарот а за своите искуства и ставови во врска со блоговите зборува авторот на Археолошки дневник.

Нека се множат, немам што да додадам.

The Media Education Foundation

The Media Education Foundation

The Media Education Foundation produces and distributes video documentaries to encourage critical thinking and debate about the relationship between media ownership, commercial media content, and the democratic demand for free flows of information, diverse representations of ideas and people, and informed citizen participation.

Навистина вреден извор, одлични документарни филмови, и што е најдобро (според мене) засновани на научни истражувања и креирани од универзитетски проесори а не се дел од пропаганда. Секако во некои рамки можат да се протолкуваат како пропаганда.

Бесплатно достапни се само трејлери на филмовите, и плус pdf документи наречени Study Giude. Овие се моја препорака:

Што е тоа доверба во медиум?

Како да им веруваме на домашните медиуми??

Споменатата новинарка го прикажа мојот текст како свој со што изврши класичен грабеж, а воедно ја измами јавноста пишувајќи дека разговарала со мене за случката. …Никола

Колку за потсетување, ова е приказната: МБЗ, Вечер и фискалната сметка

Каква иронија а?

Queen’s podcast

Барав што би можел да пострам денес ни з интернетов, ама знаете католички божиќ и нема многу случувања. евентиално Microsoft нешто сака да се направи паметен па ај ќе го патентирал RSS-от (повеќе тука).

Кога одеднаш оп, интересна вест. Британската кралица ќе ја објавела својата божиќна честитка како подкаст. Сега сеиспоставува дека лани и купиле и iPod, ама верувам дека ова е само колку да и дадат позадина на приказната 🙂

Изворно во Guardian

She is, perhaps, increasingly becoming a Queen for the digital age by embracing new technology in her royal duties.

We discovered last summer that the Queen had been bought a silver iPod mini and today it was announced that her Christmas speech this year will be available as a podcast.

For the first time, people will be able to download the traditional Christmas message on the monarchy’s website, royal.gov.uk.

Subscribers to the royal podcast will automatically receive the Queen’s message on Christmas Day at 3pm, just as its television broadcast begins.

Доколку се решите да ја слушнете мешу првите побрзајте јас постов го пишувам во 15 до 3 по нивно. Линкот е: LISTEN TO THE CHRISTMAS BROADCAST VIA THE ROYAL PODCAST

Technorati Tags: , , , , , .

Santa please bring me Net Neutrality!

Овој пост нека биде мал прилог и потсетување дека не беше се сосема супер-розово и не победивме сите „НИЕ“ во сферата на новите медиуми ова лето 2006:

SavetheInternet.com’s “standout” grassroots coalition just won top honors as the “Internet Hero of 2006.”

McDowell

“A grass roots organization put together by the media-reform advocates at FreePress.net, The SaveTheInternet.com coalition took on the most powerful players around (Congress and the telecommunications industry) to drum up support for Net Neutrality, the Internet’s First Amendment,” WebProNews’ Jason Lee Miller wrote in his year end summary of winners and losers on the Web.

“Because of Free Press, SaveTheInternet.com, and MoveOn.org, an obscure, difficult to grasp concept won the support of 1.3 million petitioners, who made 50,000 phone calls to Congress, and spread the word to hundreds of thousands of others,” he added. “What’s happened in the last year has been nothing short of amazing, and those heroics should be recognized.”

Што не чека догодина?

Media Culpa, или Hans Kullin, еден од моите најомилени блогери, објави листа со предвидувања за 2007 година. Секако предвидувањата се однесуваат на медиумите и PR агенциите. Не ја пропуштајте оваа листа
Media Culpa’s 2007 predictions – it’s not a pretty sight

ова е само како мамка

* Mainstream media are pushing the citizen journalism trend so far that reporters are quitting their jobs in order to be just “ordinary people”. “This is the only way that I will be able to get anything printed nowadays”, says one columnist at the Spokesman-Review in Spokane, who prefer to be anonymous.

Општествена одговорност и медиумите

На вчерашната дебата, во неколку наврати се дискутираше за функциите на трад. медиумите а притоа воопшто не се спомна општествената одговорност на медиумите.

Навистина претставниците беа од комерцијални медиуми но сепак нивото на позитивната перцепција на нивните медиуми и те како зависи од општествената активност на истиот. Да се потсетиме на акцијата на Дневник со старата библија (Идивиди)*.

Директната мотивација за постов ми е потегот на The Seattle Times со објавувањето на бесбедносни совети после големото невреме кое го зафати овој регион.

Детали: Poynter, Editors Weblog

* Еве зашто е битна вечна архива на сајт и можност за лесна навигација. Дневник го нема тоа.

МБЗ, Вечер и фискалната сметка

Пред неколку дена низ МБЗ (македонска блог заедница) се рашири еден пост во кој еден блогер (Никола Николоски) го пренесува своето лошо искуство со ЈСП и полицијата.

Еве гледам сега кај milozvucna_solza приказната стигнала и до весници, поточно весникот Вечер. Забележав е дека Вечер ги искористиле исказите на блогерот и ги вметнале во својот напис.

Она што мене не ми е јасно е дали тие го контактирале блогерот директно? Дали добиле дозвола за да ја објават приказната? и конечно ЗОШТО не напишале дека е блогер и дека дел од јавноста веќе реагирала за настанов?

Мора да се потенцира дека трад. медиуи не се еднствените и дека МБЗ (т.е. блоговите) не се несериозна работа која може лесно да се занемари.

Импресии: „Традиционалните медиуми ја губат младата публика!“.

Денес во просториите на клубот на пратеници се одржа најавената дебата. Со Мите (баждарџијата) и двајцата активно учествувавме :).

Морам да признаам концептот им беше солидно осмислен на организаторите, иако кон крајот (би рекол сосем очекувано) целата расправа се одвиваше малку неорганизирано. До појавата на некаков официјален извештај на НВО Инфоцентар, ќе си земам за право да ги презентирам моите лични видувања.

Генерален заклучок, на повеќемина таму (а и мој) беше дека традиционалните медиуми како своја публика ги имаат и младите, за разлика од тезите, кои сакаа да ги претстават младите, дека во овие медиуми нема ништо интересно за нив и дека тие ја губат довербата во нив. Поткрепено со истражувања, бројки, статистики, тиражи и сл. претставниците на трад. медиуми неколкупати се обидоа да стават до знаење дека млада публика не им недостасува, туку напротив ја имаат.

деба�а

Ниту еден од аргументите, не беше доволно убедувачки дека трад. медиуми ја гуабат младата публика, сеуште. Сепак, ми се чини дека не треба трад. медиуми да останат мирни. Моќта за брзо ширење на новите медиуми не е мала закана, а чекањето не се покажа како добра стратегија во светски рамки.

Дебатата се одвиваше префрлувајќи се на многу разни теми и настани, сепак ми се чини дека може да се извлече еден генерален заклучок.

За да се доведеме во ситуција (ние младите) да влијаеме на медиумите и нивните политики на уредување, мора прво да го пидигнеме свото ниво на медиумска едукација, мора прво да научиме (сите ние) да ги перцепираме медиумите малку подобро (покритички), не само површински туку и да бидеме способни еден ден да речеме дека нема да го читаме тој и тој весник поради тоа и тоа. И секако треба да научиме да комуницираме со медиумите. Како и секаде, мора прво да се запознае „противникот” а потоа да се „напаѓа”. Чинам, дури тогаш медиумите ќе се осфестат и ќе бидат загрижени за губење на својата публика, но најверојатно ќе биде касно. Затоа тие уште сега треба да се обидат да ја проучат својата публика и да им го понудат она на што тие наскоро ќе го побараат на друго место.
Во секој случај оваа дебата мислам дека ќе биде еден чекор напред кон развојот на настаните во оваа насока.

____________
Дополнување:
НВО Инфоцентар: Што би можеле да заклучиме од денешната дебата? Прво, дека постои проблем и неразбирање помеѓу медиумите и оние млади, кои за жал се малцинство помеѓу своите врсници, кои се заинтересирани за активна партиципација во општествените текови и настани.
Младинските активисти мора да изнајдат начин, прво, преку своите активности да постигнат одредена критична маса на незадоволство кај граѓаните, и второ, да ги претстават своите активности, ставови и идеи на начин кој традиционалните медиуми ќе го разберат и прифатат.
Патем ме цитирале во известувањето и мене :), иако не со пермалинк 🙁
Интернет Македонија: Бидејќи првичната информација за ова ја добив преку интернет изданието на еден традиционален медиум (МРТ), а потоа посурфав во потрага по нови информации, дебатата изгледа како излишна – традиционалните и новите медиуми се испреплетуваат и надополнуваат.
Ашкол сум, нормално дека треба да се надопонуваат, ама далеку се нашите медиумски актери од тоа, и не само тие далеку е и младината

МРТ: Наспроти ова оние кои беа против ваквото мислење како предност на традиционалните медиуми ги искажаа веродостојноста на податоците, наспроти оние на интернет, како и тоа дека интернет во Македонија користи само 13 проценти од населението, бројка која укажува оти дека традиционалните медиумија не ја губат младата публика.

Јас бев таму од почеток до крај, расправа за веродостојност не слушнав никаде, од каде го извадиле ова МТВ не знам.

Традиционалните медиуми ја губат младата публика!

Среда, 20.12.2006 НВО Инфоцентарот и Младинскиот образовен форум организираат дебата: „Традиционалните медиуми ја губат младата публика!“. Дебатата ќе се одржи во Клубот на пратениците, во Скопје, во 10.30 часот.

Јас случајно (или не) успеав да си обезбедам присуство. Очекувајте минимум еден пост после дебатава.

Личност на 2006 според „Time“: Ние!

Звучи можеби помалку надреалистички, но „Time“ изгледа одлучил со наградата за личност на годината дадена на публиката на свој начин да даде придонес во признанието за револуционерните промени кои се случуваат во сферата на медиумите:

Person of the year: You. Yes, you. You control the Information Age. Welcome to your world.
1101061225_400.jpg

Who are these people? Seriously, who actually sits down after a long day at work and says, I’m not going to watch Lost tonight. I’m going to turn on my computer and make a movie starring my pet iguana? I’m going to mash up 50 Cent’s vocals with Queen’s instrumentals? I’m going to blog about my state of mind or the state of the nation or the steak-frites at the new bistro down the street? Who has that time and that energy and that passion? It is You…

Каде и како не конзумирате?

Деновиве на вестите на Дојче Веле (на Македонски) оди една сервисна реклама за промената во одност на брановата дожина на која се емитува оваа програма. Во склоп на оваа промена уредниците сакаат да добијат информации за тоа каде и како нивната публика ги слуша емисите на Дојче Веле.

За разлика од нив, Американците веќе го имаат одговорот на ова прашање кога станува збор за нивната публика и сплетот на медиуми достапни секојдневно. Не само што го имаат одговорот туку тој се однесува за 2007 година.

Револуционерното откритие лежи во мултитаскингот (Multi-tasking). Сиротите тие, замислете ги, колку време се мачеле додека не сфатат како да искомбинираат 8 часа спиење, 8 часа работа и 10 часа конзумирање медиуми.

So when is this media consumption happening? It’s going on at work, in the car, or anywhere else.

“If you drive to work, you drive listening to the radio. You might be sitting at home, listening to music, watching television, flipping through a magazine, and you might even surf the Internet with music or TV on in the background,” said New York private equity firm Veronis Suhler Stevenson executive vice president James Rutherford. …EditorsWeblog

Среќа што ние не сме толку способни за мултитаскинг инаку ќе требаше да си ги менуваме медиумските навики, па ќе моравме додека гледаме 100 саати на ден ТВ и да го листаме последниот број на Свет, а богами и Теа, бидејќи нели сега гага е.

Le Web 3

На 11 и 12 декември во Париз се одржа 3-тата „интернационала“ на блогерите, а бидејќи беше во Париз мораше да има француски белег и беше насловена „Le Web 3“.

techcrunch-image.jpg Програмата на собирот беше интересна а за тоа како се одвиваше самата конференција прегледен запис на сајтот на BBC.

With 1,000 people attending from 37 countries, Le Web 3 is almost certainly the biggest conference of its type anywhere in Europe. Like many of the technologies that are being discussed here, and the markets for them, the two-day conference itself is in transition.

In his opening address, the organiser, Loïc Le Meur from Six Apart, admitted that the conference had drifted from its roots as a conference for and about blogging. Now it’s all a bit flash for mere bloggers with corporate sponsors in abundance, a slickly prepared venue with theatre-size screens projecting multi-camera video and presentations, croissants and latte served on metal trays and an exhibition area set aside for more than 50 start-ups…

The big names are here this year too. Not just from the worlds of blogging and technology like Technorati, TechCrunch, Mozilla, and Skype, but also representatives from companies that have already become household names such as Yahoo, Nokia, Google, Orange, Lastminute.com.


SlideShare

Сите го знаете YouTube. И сите знаеме колку е тој сервис добар. Знаеме и дека има разни обиди да се копира неговиот успех. И се разбира најчесто тоа не е успешно колку што некој очекува да биде.

Но што ако имаш навистина добра прчина да копираш и ако имаш добра идеа со која сепак ќе бидеш различен?

SlideShare

МИ требаа само 2-3 мин за да се воодушевам од сервисов и веднаш да помислам дека следниот пат кога ќе правам презентација ќе ми биде многу полесно. Прво бидејќи сега на едно место можам да најдам многу презентации, се разбира групирани во стилот на web 2.0 (со тагови) и второ бидејќи е многу едноставно поставувањето на своја презентација.

Да не набројувам тука се пермалинкот, кодот за вградување, преглед на цела страна итн.

Трк и вие заразете се. Јас и Филип сме првите мк пациенти.

Bloggers can break a brand
in less than a day

Forrester Research срповеле истражување на европската блогосфера.
Видно бизнис ориентирани Forrester Research т.е. нивниот претставникот Jaap Favier на Forrester’s Consumer Marketing Forum вака ги претставил главните заклучоци:

“Active bloggers can make or break a brand in less than a day. Firms shouldn’t fake a relationship with them or they will experience a backlash.

“To get bloggers on their side, firms should gain bloggers’ trust by establishing an honest and transparent relation with bloggers first. They should get to know them and give them the tools to connect easily with their peers and pass along messages,”

Патем еве мал опис на европската блогосфера:

  • Around 3%, or four million, European Internet users actively write blogs
  • France, Italy, and Spain make up 57% of the blogosphere
  • More than two-fifths (21%) of European bloggers have set up RSS feeds
  • Almost 80% of bloggers go online daily to check their emails, post, or read messages
  • Bloggers spend more time online than they do watching TV or reading printed magazines or newspapers
  • Almost a quarter of bloggers trust general blogs

NetimperativeFour million Europeans actively write blogs

Не „Во центар“, туку во „Точка“

Каде? Точка. Кога? 14.12.06, 20:30ч. Шанса за непосредно искуство со зародишите на денешната пропаганда.
propaganda.jpg

OurTube

NEW YORK, November 31, 2008 /PRNewswire/ — The heads of the four major U.S. televion networks today announced the long-awaited unveiling of “OurTube,” a new online video-sharing service where people will be able to legally upload and share any video approved by the media companies for sharing. The service has been in development for more than two years, and promises to take video-sharing to the next level.

OurTube’s innovative approach includes a special “Upload Triplicate Form” for any person who’d like to share their video with friends and family. If the person’s video includes copyrighted music or video clips, the user only has to pay the OurTube licensing fee of $199, fill out the patented triple-CC’ed form online that sends alerts to teams of lawyers representing each license holder so they can set up court appearances to settle licensing disputes.

Нормално, ова е лажен прес, кој го објавува Mark Glaser (Mediashift) испровоциран од пследните вести за намерата на неколку големи медиумскикомпании (News Corp., Viacom, CBS NBC Universal) да созададат свој сервис од типот на YouTube.

The problem is that four huge media companies launching an Internet venture will move in slow motion, thus the late 2008 launch date in the spoof above. There are more questions than answers: Will they only feature their content? What other content will they allow, and will they screen it or filter it first? How will rights issues be solved? Will people trust them to be democratic in what gets featured on the site?

Извор: Mediashift

Technorati Tags: , , , , , , , , .

Обидете се повторно

Македонија 2007 сајбер држава (Шпиц)

Компјутери за учениците, обуки за граѓаните (Време)

Компјутер за секој ученик (Дневник)

Учениците информатички ќе се описменуваат со евтини компјутери (Утрински Весник)

Компјутер пред секој ученик (Вечер)

Обидете се да ги извлечете клучните фрази.

New Media Timeline (1969-2004)

We also hope it preserves the history of a new medium which isn’t that new after all.

Ова го велат авторите на времепловот за новите медиуми поставен на страните на институтот Poynter.

Од самиот почеток (1969) па се до 2004, подредени најинтересните и најважните случувања на тема нови медиуми, и тоа во две колони: Технологија и Медиуми.

New Media Timeline (1969-2004)

We hope the timeline serves as a useful reference tool for journalists, students, and researchers.

Токму затоа и јас ја постирам.