Date Archives 2007

Преглед низ еден поглед, 2007 година

Некако фино делува кога ќе наидете на некој текст, тв или радио емисија којa сумира што се случувало изминатата година. Веројатно нема секогаш да се сложиме со изборот на настани кои ја одбележале изминатата, или може секој од нас ќе посака да додаде уште нешто, ама тоа е тоа, освен ако не седнеме и сами да и направиме рекапитулација.

Јас сум мрза за вакви работи, а и не верувам дека добро би ги направил, па затоа се решив да направам еден крајно субјективен список на настани кои сум ги одбележал на мојот del.icio.us акаунт или кој сум/сме ги постирале. Листава е локална. Не чувствувам потреба заинтернационална.

Јануари:

– Филип ја објави првичната верзија на Хронологија на македонската блогосфера.
– Новинарите патуваат на државна сметка
– Време и Шпиц останаа без печатница (излегуваа само на интернет)
A1 доби награда за медиум со најголем придонес во зајакнувањето на граѓанското општество

Февруари:

SETimes објави текст за блогови и ниту еднаш (ми се чини) не направи осврт на тема дискутирана на МБЗ, за разлика од Хрватите, Бугарите итн. (упс, тексов е од 2006та, а јас сум го запамтил во 2007, ам ај нека стои)
МРТВ Онлајн меѓу првите почна да става линкови во вестите
– Макдонија ја зафати морална паника по објавата на експлицитни видео снимки

Март:

Почина Jean Baudrillard (знам, не е локана, ама важна е)
– Започна првата сезона на Гроздановиот подкаст
– НВО Инфоцентар ја најави нивната ПР Школа
– Се одржа првата Glocal конференција организирана од NYUS
– Преку Центарот за Нови Медиуми одржав/ме кратка обука за идните новинари
– Форум Плус смени газда, се шушкаше за Глобус

Април:

– Се појави Кајмак.от
– Се појави eSport
Вечер украде содржина од блог, и не призна, ниту се извини
YouTube/MKRTV стана првиот официјален youtube канал на мк медиум

Мај:

локалните радија се продаваат
– Излезе вториот број на Avangarde Magazine, не сум пишал кога излезе првиот, би требало да е месец дена порано 🙂
– Утрински по втор пат објави фотомонтажи од блогот photoshop.blog.com.mk
– Се случи првата МК Блог Конференција (го менуваме доменот, линковите до НМЦ не важат :()

Јуни:

CC се официјализираше и во МК
– Јана беше дел од New Network Theory

Јули:

0800 54321 – пријави корупција меѓу новинарите
– Сеад откри зошто мажите не гледаат сапуници
– Време во сензационален наслов на насловна ги спомна блогерите

Август:

– Македонија е 181 на листа на е-влади, со огромен пад и грешна објва во Дневник
– MySpace доживува екстра популарност во МК

Септември:

Една година откако ние граѓаните на мк знатно повеќе плаќаме за реклами во кои целна група сме самите ние
Улогата на АПЕЕМ и понатаму е само да плачат
– Новинарите ја бојкотираа владата
– Владата не прати никога на World Blog Expo

Октомври:

– Сеад пишување линк поезија
– МК компании се повеќе се ориентираат на бизнис преку интернет
– ама некако не им се плаќа

Ноември:

– Почина Радица Величковиќ
– МВР имаше акција, а нашите онлајн медиуми не го положија испитот
– Бев на BlogOpen.eu во Нови Сад
– Излезе втората блог-книга
– Најавена беше Glocal 2.0 Blogging: Evolution Treated as Revolution, јас сум дел од организација 🙂
– Се одржа e-Society.mk

Декември:

– Јас го напишав својот најдолг пост, се уморив и ме мрзи да пополнувам за декември

Ако стигна со читање до тука, сакам уште еднаш да ти кажам дека ова ни од далеку не е некоја комплетна листа за оваа година. Доколку имаш желба, остави линк или некој податок во коментар, ќе се потрудам да ја дополнам листава, за да стане мааалку порелевантна.

Е, да. Да не заборавам.

ЗДРАВЈЕ, СРЕЌА, УСПЕХ, ЉУБОВ

и уште нешто по желба

ВО 2008 година ЗА СИТЕ

Змија, цивка, бипка, или ви llamadas pérdidas…

Новите технологии постапно не само што го менуваат општеството и релјефот на колективот околу нас, туку нé менуваат и нас корисниците на различни нивоа и во различни степени. Ова воедно е фокус на најголем број текстови и осврти за технологијата воопшто и кибер-културите, како и на новите технологии на кои сме сведоци. Најчесто останува потценета димензијата и самото значење на тоа како корисниците ја менуваат технологијата со тоа што ја употребуваат на најразлични начини, на кои сигурен сум ни самите креатори не ни помислиле дека можат да се случат.

Едно момче возбудено зашто го добило својот прв мобилен телефон било казнето зашто направило повеќе од 200 лажни телефонски повици до локалната противпожарна служба во јужен Виетнам. 24-годишниот продавач на бонбони Тран Мин Хај бил уапсен и казнет со 250 долари бидејќи направил повеќе од 200 лажни повици во јаунари, соопштија од полицијата. Хај рекол дека тоа го правел од мајтап зашто ова му бил прв мобилен телефон и не можел доволно да му се израдува (Вест, 2006, www).

Да речеме дека оној кој го осмислил и лансирал интернетот како ветувачки економски проект ни на памет не му паднало дека еден ден ќе се појави P2P феноменот во кој корисниците масовно ќе си разменуваат фајлови и содржини, или дека спам-мејловите ќе бидат толку масовна појава, а „penis enlargement“ насушна потреба. Едноставно, употребите на технологиите имаат свои неочекувани патишта. Во областа на мобилните телефони, таква креативна појава е бипкањето, т.е. употребата на ѕвонењето на телефонот како некој вид порака или свртување на вниманието.

“When someone beeps you, you know the reason.” (Jonathan Donner, The Rules of Beeping)

Во овој текст авторот посочува три типа на „титкање“: (1) јави ми се, (2) постапи по договореното, (3) мислам на тебе или нешто во таа смисла 🙂 Иако типологијата е интересна и издржана, често може да се случи да се појават употреби на мобилниот кои ја надминуваат неа, како да речеме титкањето на такси компании како стратегија да се привлечат повеќе муштерии.

Во секој случај способноста на корисниците креативно да ја употребуваат технологијата надвор од нејзините примарни или планирани употреби не треба да се потцени, како и нивната способност да управуваат со технологијата наспроти теориите дека технологиите само нé затапуваат и пасивизираат.

Пронајден е лекот

Во една презентација на SlideShare.net за RSS, авторот Clo Willaerts зборува за својата заразеност со RSS и плус нуди идеи за лечење на презаситеност од информации.

Презентацијава иако не е баш нова, е добра, а може да се најде тука: Confessions of an RSS Junkie. Како и да е најинтересен ми беше линкот кој тој го препорачува во еден од своите слајдови:

The Cure for Information Overload

Technorati Tags: , , , , , .

New BBC homepage

The BBC is working on a new homepage that incorporates Web 2.0 design and features, especially customization, taking its cue from Netvibes and iGoogle.

 

BBC beta version

  • Simple, clean and beautiful, the final design, we hope, is visually striking yet unpretentious. The masthead showcases the ’s new online branding.
  • Personalization: you can choose the content that interests you by adding and removing the content boxes via the “Customise Your Homepage” tab. This allows the user to edit the type of information they’d like to appear. Soccer fans (pardon me – football fans), for example, can now add up to eight football stories to the sports box. The user can also create their own page layout by rearranging the boxes in the layout of their choice.
  • Localization: Users can now set their own location, enabling them to access local sites, weather, news, radio and TV schedules without the hassle often associated with user journeys to local content. (Talking about the weather: as a newly emigrated Yank, I failed to grasp the gravity of the national controversy around the weather icons. I feel they are a massive improvement on those of the previous homepage, and in keeping with tradition, we’ll continue to refine them based on user feedback.)
  • Simplicity: the customization is intuitive and includes an interactive demo and tips to guide users through the process. It is also unobtrusive – if the user has no desire to customize their page their experience won’t be compromised. TV and radio schedules show what’s on air now and on tonight and allow users to listen live directly from the homepage. There are also links to the most popular On Demand shows for each radio network.
  • Search: The site is much easier to read and scan at a glance. At the top of the page there’s a search function (now reduced from two search boxes to one), and at the bottom a full directory of all sites and a link to the A-Z, allowing users to quickly find what they’re looking for. You can refine your search by shrinking the field to just news and sport, or audio/video. Users who simply want to be entertained can choose one of the four main tabs to focus on a particular promotion of interest.
  • Nostalgia: the new homepage also manages to incorporate eccentricity alongside innovation, and integrates a BBC 1 analogue clock in the top right corner. This feature was initially punted as a bit of fun, but feedback revealed that users find this icon, a homage to the “golden days” of analogue programming, bizarrely reassuring.

Извор: CyberJournalist.net

И повторно за владата и нејзините кампањи

Обично не сакам да пишувам многу на теми кои се блиски или нераздвојни со политиката, особено оваа домашнава, ама еве сега ќе направам исклучок. Немам намера да коментирам, напаѓам или сл. туку само да подредам некои работи. Добро, може и ќе ми излета некој мал коментар.

Веќе неколку пати пишувавме јас и Сеад постови поврзани со оваа тема, ама се трудиме аголот да не биде оној стереотипниот: ПАРИ ПАРИ ПАРИ, ВМРО ВМРО ВМРО, СДМС СМДС СДМС и сл. не знам дали успеавме ние, ама сигурен сум дека новинарите не успеаја. (ретро: Велат упатените, Влада Inc., Една година PR)

Директниот мотив за постов е еден посолиден текст објавен во Глобус со наслов: ПАТЕРИЦИ ЗА НАПУМПАН ПОЛИТИЧКИ РЕЈТИНГ. Да се разбереме текстов не е посолиден затоа што нуди некој нов пристап, повторно царуваат упатените и познавачите, авторот пласира нова серија на шпекулативни (не велам неточни, а и не би знаел) информации до кои успеале да се докопаат, но повторно фокусот е на парите и на политичките игри. Освежувањето доаѓа (барем за мене) во Опинион-от од Петар Арсовски од ПР компанијата „Џенезис комуникејшн“.

Petar ArsovskiПрво, проблематичен е изборот на она што го рекламира Владата. Во светот се смета за дозволено секое подигање на јавната свест во национален интерес кое служи за унапредување на ефикасноста на владата, еманципацијата на граѓаните, или подобрување на социјалната средина. Но, генерално, не е прикладно Владата да ги фали своите успеси преку партиска кампања, и обично се смета за недозволено Владата да рекламира дека го работи она кое секако и е работа.

…не смее рекламата да служи како супститут за реалната работа.

…најважен проблем кај практиката на ваков политички маркетинг е мотивот. Владата демонстрира волја да прави кампањи само за популарните и позитивни потези, и со тоа докажува дека мотивот не е унапредување на социјалниот дискурс, туку унапредување на сопствениот рејтинг.

Она што сеуште не можеме да го забележиме во коментарите и освртите е анализа на пораките кои и испраќа владата преку капмањите. На кое ниво се тие направени. Да убаво изгледаат за око, нели, професионално изработени, но повеќеслојноста на пораките е она што ги прави истите, благо речено неуспешни. За да произлезе добро осмислена промотивна кампања потребно е да промовира добри резултати, односно добро осмислени проекти кои го третираат проблемот на повеќе нивоа. Најсвеж пример за ова е кампањата за образованието. На таа тема ќе препратам кај Жаре, тој имаше одличен пост и коментари: Кампања за „одлив на мозоци“?

Еве какви пораки испраќа Милчо:
1) Џабе ти е да си тука првенец на генерација, ако немаш врски!
2) Учењето вреди само ако добиеш странска стипендија!
3) Учете за да можете да си ги остварите желбите на Запад!

Роденден на терминот „блог“

The word “weblog” celebrates the 10th anniversary of it being coined on 17 December 1997.The word was created by Jorn Barger to describe what he was doing with his pioneering Robot Wisdom web page.The word was an abbreviation for the “logging” of interesting “web” sites that Mr Barger featured on his regularly updated journal.A decade on and blog-watching firm Technorati reports it is tracking more than 70 million web logs (BBC).

the_blog.jpg

 Technorati Tags: , .

Читатели, слушатели, гледачи, сурфери

Доколку, пардон, ако, весниците имаат читатели, радиото слушатели, а телевизијата гледачи, кој би бил најсоодветниот термин за „онлајн јавноста“? Посетувачите на сајтовите во интензивна интерактивна комуникација ги користат сите овие сетила комбинирано, по принципот на „кинеска кутија“- поновото ги вклучува the_comic_book_guy_pondering.JPGпретходните, и воедно се во прилично поголем „степен на впиеност“ (immersion) кон медиумот кој го восприемаат.

Додека не се најде најсодветен израз, треба да бидат земени следниве делумно успешни варијации: а) сурфери (проблематично е дали е прифатливо во стандардниот јазик заради непрепорачливоста на наставката -ер, иако истиот веќе има усвоени именки од типот „молер“), б) посетители (за оние кои само ќе протрчкаат низ содржините на сајтот/веб-страницата, в) веб-партиципиенти (оние кои оставаат коментари, пишуваат пораки и слично), г) читатели (за претежно текстуално ориентираните веб-страници), д) контрибуенти (за сајтови каде сурферите праќаат содржини (текстови, слики, клипови, и.т.н.), и така натаму…

Дилемата не е само од јазичен тип, туку може да ни илустрира колку е процесот на инволвирање на (претходната) јавноста во новите медиуми напреднат и е поместен од обична перцепција кон целосна активност.

2 милиони долари – еден ден реклама

Веројатно досега сите разбраа дека могулот медиумски Rupert Murdoch, т.е. неговата News Corp. го купи Wall Street Jurnal. Може да се рече дека ова е стара вест со оглед на големата популарност која ја доживе кога започна целава приказна. Како и да е утре ќе се случи финалното преземање.

По овој повод, Rupert ќе потроши 2 милиони долари за да дознаат не само ние кои ги интересира туку и врапчињата на гранка. Утре во огромен број весници ширум светот ќе се појави реклама на три страни со фалбаџиска содржина:

“Today the greatest brand in financial journalism joins up with the world’s most restless global media company,” the ad will state. …Media Guardian

Интеесниот дел од приказнава е што најголемиот конкурент на WSJ, FT (Financial Times) одбил да ја објави рекламата, не им се бендисале зборовите внатре :).

Има уште еден интересен дел. Останатите две страни од рекламава ќе бидат пополнети со промашените прогнози врзани за минатот на Rupert Murdoh:

The next double-page spread contains a timeline of acquisitions from when Rupert Murdoch inherited and rescued afternoon newspaper the Adelaide News in 1954, through to today’s acquisition of Dow Jones.

Each entry contains sceptical quotes predicting Murdoch’s demise, including:

“He’ll be broke within the year” – 1954, on his rescuing of the Adelaide News.

“OK, so you are a one hit wonder” – 1956, on his first acquisition, the Perth Sunday Times.

“No one reads that” – 1969, on his acquisition of the Sun, then with a circulation of 600,000.

“No one messes with the BBC” – 1989, on the launch of Sky.

The timeline ends with 2007 and the quote, “The Wall Street Journal will never be the same”. It continues: “Exactly. And that’s a promise.”

Се надевам утре ќе се појави некаде на нет рекламава.

И ај после нека се осмели човек да каже нешто против него. Него, стар е човеков, ме интересира што ли ќе се деси со империјава откако ќе го снема? Дали ќе се најде достоен заменик?

Плагијаризам 2.0

Зголеменото количество медиумски содржини и информации кои циркулираат низ медиумите, генерирааат и одредени појави кои прилично нé одвраќаат од еуфоријата на новиот информатизиран свет. Дефинитивно една од најсивите појави е плагијаризмот, дефиниран како „недозволено присвојување на туѓо авторство и труд“. Би било интересно да се збере листа од локални примери, па додека таа стаса, еве една од странски происходство:

…(This is) a month-by-month report of instances of plagiarism and fabrication in the press. Of particular note is the high number of incidents of plagiarism at student newspapers this year. A disturbing trend, to be sure (Regret the Error).

plagiarism.jpg

Зборувано во интернет термини, уредниот цитат се реализира двојно, преку навод на одбраната содржина и авторот, и соодветен линк до оригиналната содржина, или до податоци за делото или авторот.

Интернетот е еколошки исправен

Информатичкото општество не секогаш треба да подразбира процеси штетни за околината. Интересни пoдатоци се изнесени во следното истражување на „American Consumer Society“:mitchell_joachim_architect_ecology_urban_design.jpg

The world would be spared 1 billion tons of greenhouse gases within a decade if broadband Internet access were pervasive, the group’s report (PDF) concluded in October.

How would faster downloads and Web page loads curb the annual flow of globe-warming gases, and by how much? According to the report:

  • Telecommuting, a “zero emission” practice, eliminates office space and car commutes: 588 million tons.
  • E-commerce cuts the need for warehouses and long-distance shipping: 206 million tons.
  • Widespread teleconferencing could bring one-tenth of all flights to a halt: 200 million tons.
  • Downloading music, movies, newspapers, and books saves packaging, paper, and shipping: 67 million tons.

Јапонија најблогерска нација

Според последните објавени бројки, Јапонија е држава која има најголем број на блогери по глава жител и го урива погрешното, a доминантно, мислење дека се во врска со Web 2.0 доаѓа само од западнииот кибер-свет:

Compared to the English-speaking world, the Japanese have gone blog wild. They write Web logs at per capita rates that are off the global charts. Although English speakers outnumber Japanese speakers by more than 5-1, slightly more blog postings are written in Japanese than in English, according to Technorati, the Internet search engine that monitors the blogosphere…

Јапонија најблогерска нација

By some estimates, as much as 40 percent of Japanese blogging is done on mobile phones, often by commuters staring cross-eyed at tiny screens for hours as they ride the world’s most extensive network of subways and commuter trains.

 

Јапонската блогосфера е разгранета прилично па ја опфаќа и нашата земја преку овој супер-симпатичен и интересен двојазичен блог:

From Macedonia

Неделен преглед за случувања во и околу медиумите

Medija centar u saradnji sa Linkom, časopisom za profesionalce u elektronskim medijima, priprema newsletter – nedeljni pregled događaja u medijima i u vezi sa medijima. Čitaocima će biti dostupne aktuelne informacija sa medijske scene Srbije i regiona i najzanimljivije vesti iz sveta. Pored toga, newsletter će sadržati i odabrane analitičke tekstove saradnika Linka, koji se bave elektronskim medijima, ali i stručne tekstove iz oblasti komunikologije. …Newsletter Medija centra i Linka

Линкови: Link, Media Centar

Велат упатените

Темата е добра, дискутирана е на многу места, од многумина. Но никој не седна здраво да упати темелна критика или да напрви некој вид на издржана анлиза. Во очајничкиот јубилеен период Сеад беше (изгледа) едниствениот кој реализираше нешто на оваа тема. И толку.

Момче што станува туристички водич благодарение на тоа што знае англиски јазик е само еден од рекламните спотови на владината кампања чија цел е да ги мотивира младите луѓе да учат. Ваквиот тип на промоција за вклучување во сите нивоа на образованието е позитивен чекор, но само доколку кампањата е пропратен елемент од стратегијата за развој во одредена област, велат упатените. …Радио Слободна Европа

Се друго се сведува на „велат упатените” „велат младите” „велат експертите” „велат познавачите…”

Imagining the Future of Newspaper

Дали сака некој да дознае како ќе и згледаат весниците во Македонија во 2040? Поедноставно е отколку што изгледа. Изминативе неколку месеци, да не речам цела година, светскиве здруженија на весници и сл. беа опседнати со иднината. Овие светскиве правеа збирка на текстови (небаре) стручни за тоа како ќе било во 2020, а американциве без да одредат година направија блог каде замолија некои видни чичковци да пишат (горе/долу) на истата тема.

Значи едноставно е. Читате што се прогнозира во светот за 2020 и автоматски ги читате прогнозите за Македонија за периодот 2040-2050.

Светскиве ја објаснуваат нивната инцијатива вака:

What will the newspaper look like in 2020? The World Association of Newspapers asked 22 futurists, academics, industry insiders, internet pioneers and other media experts to envision the newspaper of the future, and their responses say much about the present state of the newspaper business. …Futurists Envision the Newspaper in 2020

И викаат повеќе детали тука: http://www.futureofthenewspaper.com/ ама зажал бараат и регистрација, па утеха е блогот: http://www.sfnblog.com/

Американциве, се некако по фер, па ај што ги објавиле текстовите на блог: FutureOfNewspapers туку не ги мрзело и да ги спакуваат во еден убав пдф документ.

future of newspapers

PDF – 980 kb

На оваа тема, за овој пост, толку од мене. Кого го интересира нека чита. Јас ќе морам да си го испринтам ова, изгледа интересно ама не можам да читам 72 страни пдф на екран.

Се потпирате ли на Интернетот кога станува збор за вести?

Налетав на ова анкетно прашање на Таратур. Еве ја моменталната состојба од гласањето.

votes from pool on taratur.com

Интересно. Особено ако се земе предвид уште една анкета на иститот сајт која е одраз на старосната структура на неговите читатели.

NIS Petrol WEB FEST

NIS Petrol WEB FEST je prvi regionalni web festival čiji je cilj promocija upotrebe Interneta kod najšireg kruga ljudi. Sastoji se iz takmičarskog dela – biranje najboljih regionalnih web projekata, kao i od promotivno–edukativnih aktivnosti. …повеќе

Победниците се прогласени вчера. Пристоен коментар има Горан (погледнете ги коментарите). Она што мене ме натера да ги пишам постов се двете листи на побенци, според жири и според публика. Интересно, но ниту една категорија не се поклопува.

Dove me tender, Dove me sweet

Стратегиите на PR-креативците, од гледна точка на публиката, понекогаш земаат неочекувани или чудни патишта. Една од таквите „неочекувани“ аберации беше (или е) кампањата на Dove Campaign for real Beauty“, со своевиден обид да ја редефинира индустријата за женска убавина и да ги стави во преден план „несовршените“ женски лица и тела како модели и промотери на своите производи и услуги .Dove

Темата веќе беше дискутирана нашироко, а меѓу другото и низ македонската блогосфера, т.е. кај Џаман.

Кампањата, иако прилично успешна, и видена како нешто ново и „похумано“, иритираше многумина кои се сомневаа во нејзината искреност (морам да признам дека малкумина од скептиците беа од женската страна, ова само од лични дискусии и впечатоци). Конечно, се разобличи и оваа приказна така што беше потврдено дека зад кампањата на Dove стојат истите оние кои сстојат и зад рекламите на Axe, во која женските ликови се претставени небаре се робинки на машката потенција кои само чекаат да бидат иницирани, од парфем во случајов.

Citing the hypocrisy inherent in Unilever’s marketing Dove products by promoting “Real Beauty” for girls while simultaneously advertising Axe Body Spray by degrading them, the Campaign for a Commercial-Free Childhood (CCFC) has launched a letter-writing campaign to Unilever demanding that they end their Axe advertising.

Dove’s viral video attack on beauty advertising has produced a surprisingly strong and enduring blowback against Unilever from activists, newspaper op-ed writers, bloggers and videographers who see it as hypocritical coming from the same company that markets Axe.

Ова искуство може само да нé потсети на предуредувањата на многу културолози дека корпоративната логика нема никакви допирни точки со етичноста, таа напросто е „а-морална“, т.е. е потполно отуѓена од моралноста како критериум. Со други зборови, таа не е приклонета ниту кон моралноста ниту кон неморалноста, ами се води од својата единствена системска логика „продај што повеќе на кој било начин“, па ваквите трикови од типот на „Campaign for real Beauty“ имаат за цел само преку нешто поинаква емпатија да им се приближат на купувачките.

Иако нешто потзатскриена од останатите, оваа маркетингшка метода не е нешто особено револуционерна и е позната во теоријата како „метода на огледало“ (ликовите кои рекламираат личат на нас), за разлика од „методите на прозорец“ (ликовите кои рекламираат се идеализирани и ни се нудат како модели, role models, за градење на стил или идентитет).

Conference: Glocal 2.0 Blogging – Evolution Treated as Revolution

Conference: Glocal 2.0 Blogging - Evolution Treated as Revolution

Изминативе неколку недели дел од своето време го посветив на една многу убава работа, која треба да се случи на почетокот на Мај следната година. Се вика Glocal 2.0 Blogging: Evolution Treated as Revolution и е втората по ред конференција која ја организира New York University Skopje (NYUS) односно нивниот оддел за студии по комуникации и медиуми.

Првата конференција беше организирана пролетва и јас и Сеад учествувавме со презентација. На оваа, вторава нашата (особено мојата) улога ќе биде малку поактивна со оглед на темата.

Ја прифатив поканата да бидам дел од Организациониот одбор на оваа конференција и во име на истиот ве поканувам да земете активно учество. Повикот за пријавување теми е објавен на официјалниот блог/сајт на конференцијата.

Еве ги темите:

1. Blogging and Journalism
2. The information flow within the blogosphere
3. Topical clusters in the blogosphere
1. Topical blogs – sports, culinary, politics, etc.
2. PR blogs and blogs in education
4. Citizen journalism in the (g)local framework
5. Forms and consequences of emerging social software practices
6. The political impact of social software
7. Blogosphere vs. Mediasphere
8. Semantic Web (knowledge management, crowdsourcing)
9. Blogs and public opinion
10. Workshop(s) – Step by step blogging

Повеќе детали: Call for papers или pdf верзија: Glocal 2.0 Call for papers

Technorati Tags: , , , , , , .

Сподели кино, според мене :)

На покана на оригиналните организатори, оваа недела јас ќе бидам уредник. На дневен ред ќе биде една презентација на Andrew Keen во просториите на Google во рамките на акцијата Authors@Google и уште некои кратки клипчиња по моментна мотивација.

Имајте предвид дека ова Сподели кино не е нестандардно само заради мене туку и терминот е сосем нов. Значи СРЕДА, не вторник, 18:00, не 20:00 часот, е местото е исто Точка.

Официјалната најава е тука: Сподели кино 2.06 според Дарко156, 28.11.07 (среда!) во 18ч !!! [Точка]

И би замолил за посилна промоција заради овој нестандарден термин – Кајмакот: Сподели кино во нестандарден термин (уште некој глас фали за да излезе на насловна 🙂

Се гледаме!!!

Newspaper ads – Рекалами за весници

Пред некој ден заглавив на YouTube пребарувајќи реклами за весници. Најдов неколку нови, и повеќе постари реклами од цел свет.

Знаев дека ќе биде доста тежок блогов ако ги наредам сите како посебни видео клипови во еден пост, па ми текна на можноста за цел плеер која ја нуди YouTube.

Немав многу нерви да ги подредувам по некој посебен ред рекалмиве, ама сепак воочлив е различниот пристапот кон рекламирањето на весниците низ времето, и секако различни се работите/содржините кои се рекламираат.

Од овие неколку примери може да се направи некоја мини-анализа, но секако ова може во иднина да ме натера малку посериозно да пристапам на истава тема: Анализа на видео реклами за весници.

Има и една домашна во листата 😉

Technorati Tags: , , , , , , , .