Date Archives 2013

Виралните содржини можат да бидат употребени и за корисни цели, нели?

Треба да се подвлече дека исмевањето има и своја друга страна, онаа на која јавното исмевање не само што не ѝ е смешно, туку и ѝ претставува лична траума.

Continue reading

Одличен Social Media Day – Macedonia II

Втор пат по ред, со одлично друштво од луѓе со заеднички интереси и страсти. Social Media Day во Македонија по втор пат успешен и забавен.

Continue reading

Social Media Day Macedonia – Програма

socialmediaday.logoMKДојде ред да ја објавиме и програмата за Social Media Day Macedonia, настанот кој селедува оваа недела на Велешкото Езеро.

10:30 ЧАСОТ – ПОАЃАЊЕ ОД СКОПЈЕ

(пред Колосеум, Железничка)

Чисто информативно, сите места за организираниот превоз се пополнети

– сите оние кои ќе одат со превозот обезбеден од ЏаБест треба да бидат на местото на поаѓање во 10.30. Одговорин лица за контакт за оваа етапа се @natalija и @necovski

12:00 ЧАСОТ – СОБИРАЊЕ ВО “МОТЕЛ НА ВЕЛЕШКО”

(на Велешко Езеро, одма до Хотел Романтик)

– спонтано собирање од сите страни од републиката, закачување имиња/никови и интро-дружба

13.00 ЧАСОТ – ДИСКУСИИ/ПРЕЗЕНТАЦИИ НА ОТВОРЕНА СЦЕНА

 1. Игор Бојаџиев – @i999y – Најдоброто од Твитер, ТвитерПрашалник и ЕкстраПоинт;
 2. Иван Димоски – @MedoDimoski – Точката на пресврт на Социјалните медиуми;
 3. Далибор Стајиќ – @daliboard – Влијанието на социјалните мрежи врз развојот на македонскиот јазик и, воопшто, на јазикот како средство за комуникација;
 4. Ксенија Путилин – Користење на социјални медиуми за мобилизација на волонтери за зачувување на животна средина – со осврт на Citizen Science; се разболе 🙁
 5. Сања Бежовка – @Sanja1109 – Споделувањето на искрени емоции со луѓе кои воопшто не ме познаваат;
 6. Ива Дујак – @NotSoacialMedia – Приказна за почетоци;
 7. Игор Трајковски – @mkrobot – time.mk/twitter најпопуларните твитови во Македонија;
 8. Иван Василески – @ivan_vasileski – Влијанието на социјалните медиуми врз музичките случувања во Македонија;
 9. Зоран Маџовски – @zorangega – Twitter: Воодушевувањето од пронаоѓањето на слични луѓе, по табиет и размислување;
 10. Елена Трајковска – @Solaborate – Solaborate – глобална социјална мрежа, дизајнирана за конектирање, истражување и соработка помеѓу професионалци и компании од полето на технологиите.
 11. Тамара Атанасоска – @Tatanasoska – Колку вреди мојот збор?

15.00 ЧАСОТ – ОПУШТЕНА ДРУЖБА СО ПОЗАДИНСКИ РИТМОВИ ВРТЕНИ ОД DJ @CHASEWORK

Да потсетам уште еднаш, значи недела, Велешко Езеро (види мапа долу), 12 часот. Мора да бидете таму за после да нема плачење сакав да дојдам, не стигнав, не разбрав и сл 🙂

motel-velesko-smd

Се гледаме во недела.

 

Најава: Social Media Day Macedonia

Датумот го имаме, 30 јуни, локацијата и програмата ја бираме сите заедно. Вашата прва задача е да изберете во кој град ќе се собереме.

Continue reading

СМ протести

По најновите настани во Истанбул и во Турција, кои започнаа како мирен протест против уништувањето на паркот Гези заради изградба на комерцијален објект, а прераснаа во масовни протести против власта, голем број аналитичари се обидуваат одблиску да го објаснат феноменот на протестирање и користењето на социјалните медиуми за овие каузи.

Едно е сигурно, властите, особено оние кои не се доволно демократски и транспарентни, сé повеќе стравуваат од социјалните медиуми. Турскиот премиер го посочи Твитер како главен виновник за протестите и немирите (Твитер е зло и виновник за немирите во Турција, 3.7.2013). 

BMEpCFUCQAAgr50

Хронологијата на настаните во Турција, и како тие се пренесуваа преку социјалните медиуми, покажува како од мал еколошки протест, работите можат да се кренат на глобално ниво и протест кој ги проблематизира не само локалните односи, туку и демократијата, владеењето на правото и човековите права, во многу пошироки контексти.

Global Voices: Turkey – A Social Media Chronology of Occupy Gezi

Низ перспектива на сите протести кои се одвиваа во последните три години, почнувајќи со Арапската пролет, Occupy Wall Street, протестите против генетски произведената храна, настаните во Турција, секако да ги споменеме и протестите во Македонија од пред 2 години, аналитичарите се обидуваат да сублимираат одредени одлики, предности и ограничености кои ги покажува активизмот помогнат од социјалните медиуми.

Од стотиците текстови, достапни на интернет со просто пребарување на клучните зборови за оваа тема, ќе претставиме еден од поаналитичните и со добар „инсајт“ на темата. Се работи за анализата на Зејнеп Туфекџи, насловен како „Networked Politics from Tahrir to Taksim: Is there a Social Media-fueled Protest Style?“ (Вмрежена политика, од Тахрир до Таксим: Има ли протести потпалени од социјалните медиуми?).

Според неа клучните одлики се следни:

1- Немање организирани водачи

Ниту еден од овие протести немаше водство, институционализирани „лидери“, или слични категории. Дури не можеа да се идентификуваат ниту поединци кои би биле некакви гласноговорници. Ова е радикална промена во однос на традиционалните форми на протестирање од XX-от век.

Подлабокиот увид потврдува дека има различни наслојки на хиерархии и разни форми на лидерства во овие движења, но нема никаква контрола од еден центар или група, во смисла на носење одлуки или претставување.

Покрај предностите кои ги има инклузивноста на идеи и целосната децентрализираност на контролата, има и недостатоци: неможноста да се оформи кохерентна програма или акциски план.

2- Oрганизираност околу „Стоп!“ а не околу „Дај!“

Постоечките форми и структури на социјалните медиуми овозможуваат многу полесно да се опонира и спротивстави на нешто, отколку да се оформи стратешки организирана сила која би презела политичка моќ. Недостаток на ваква димензија предизвикува овие движења да имаат слабо, или никакво, долгорочно влијание. Тие имаат влијание, но тоа е многу непропорционално на бројноста и големината. Твитер и Фејзбук револуциите засега не го движат светот кон подобра „партиципативна демократија“. Напротив, пробивот на капиталот во сите пори на општеството ја загрозува самата јавна сфера и нејзиното функционирање независно од политичките и бизнис центри на моќ. Резултат на тоа е „партиципативно отфрлање“ на одредени проблеми, но кое тешко се развива во подобра репрезентативна демократија.

Социјалните медиуми се лесни за пренесување на пораки, слики, видеа, но не и на посложени аргументи, кои секако се потребни за да се надгради протестот и да се развие во поопипливи долгорочни промени. Википедија е еден од исклучоците за ова, вели авторката. Потребни се подобри истражувања за тоа како онлајн платформите влијаат на позитивни промени преку партиципација, преговарање и групно генерирање на решенија, особено за сложени јавни проблеми.

3. Отсуство на  институционална поткрепа

Колку и да се општопрофатливи, идеалистички, логични и јасни барањата, подршката за каузите на протестите наидува на речиси целосна блокада од институционалните системи на општествата. Освен спорадични подршки на граѓански асоцијации, поединци и интелектуалци, како лесни форми на институционализираност, протестите наидуваат на речиси целосна блокада од системот. Исклучоци има, како на пример поддршка на припадници на војската за протестите во Турција, но генерално блокадата преовладува. 944131_10151721401269714_1318203697_n

Тоа беше најевидентно во текот на протестите во Турција каде главните медиуми за време на протестите прикажуваа документарци за пингвини и кулинарски шоуа и целосно потрфлија во својата улога да информираат, а најстрашното во тоа е што тие се системски предодредени да го прават тоа, како во Турција, така и во другите земји.

4- Учество на неактивисти и ентузијасти

Претходните демонстрации во Египет и Турција главно ги изведуваа искусни активисти. Она што се случи во текот на „Твитер револуциите“ е драстично зголемениот број на обични луѓе кои никогаш и не биле на протести. Најголемиот број од нив биле привлечени заради нивна засегнатост за „нешта поважни од политиката и политичарите“.

5- Надворешно внимание

Социјалните медиуми овозможуваат целосно разбивање на вообичаените граници во смисла на региони, држави, унии, јазици, култури, и лесно се пренесуваат на глобално ниво. Секој протест има потенцијал да стане светска тема.

Убава илустрација за точките 3 и 5 е сликата која покажува што во текот на протестите прикажувале CNN и CNN Türk:

zeynep1.image1

6 – Социјалните медиуми го одредуваат наративот 

Еден од потценетите аспекти на овие протести е тоа што тие се покажаа како многу моќни во оформување на наративот за темите за кои беа организирани. Реториката, слоганите, едноставните пораки многу бргу се усвојуваат во јавноста и медиумите, и често го одредуваат целосно медиумскиот, па дури и политичкиот наратив околу одредени теми.

Исто така, тие можат да ги исцртаат и контурите на промените, црвените линии за одредени прашања, да поттикнат идеи за промени, особено во граѓанската сфера, таму каде средината е доволно зрела за тоа (ова е точка 8 од изворниот текст).

7 – Експлозија на групното премолчување

Една од најважните теми во историските случувања е како ретко повеќето од нив биле предвидени. На пример, како никој не ја предвидел револуцијата во Иран во 1979? Не се работи за колективен идиотизам и несвесност, туку за феномен на групно премолчување, каде сите ги чувствуваме проблемите, но не ги мaнифестираме во јавноста. Социјалните медиуми имаат моќ ваквата транспозиција и „префрлање“ да ги олеснат и да ги катапултираат ваквите „премолчени проблеми“ од семејна трпеза во ударни вести.

На крај, не би мудрувале многу, само би спомнале дека не можат баш сите одлики да бидат применливи на сите случаи, но во генерални црти тие добро ги доловуваат овие феномени, и можат да послужат како добра основа и за информирање, но и за понатамошно истражување.

За сериските самоубиства на домашните медиуми

На 15 мај во Скопје се случи трагедија во која 57 годишен маж си го одзеде животот. Овој немил настан, кој се одиграл на јавно место, здружно беше покриен во речиси сите домашни медиуми. Начинот на кој македонските медиуми известуваа за него, благо кажано, беше крајно неодоговорен, брутален и сосема непрофесионален.  Continue reading

[видео] Завршен коментар за Твитоманија

Се вративме, средуваме импресии, раскажуваме, за луѓето, за искуствата, за муабетите, за забавата, за хотелот. Погледни го завршното видео како преглед на третиот ден и на целата атмосфера.

Continue reading

[видео] Твитоманија преглед – прв ден

Ако следите твитер сл. деновиве знаете дека во Нови Винодолски, Хрватска се случува најголемиот регионален собир на интернет ентузијасти и професионалци – Твитоманија.

Continue reading